Perník s červenou řepou

Moučník má krásnou barvu, příjemnou chuť a dost užitečné vlákniny.  

Suroviny:

2 vejce

půl hrnku cukru

1 vanilkový cukr

půl hrnku oleje

půl hrnku mléka

2 hrnky polohrubé mouky

1 kypřicí prášek

2 lžíce kakaa

1 předem uvařená nebo upečená červená řepa

Postup:

  1. Nejdřív upečeme nebo uvaříme neloupanou červenou řepu. Oloupeme až po zchladnutí a jemně nastrouháme.
  2. Ušleháme 2 vejce s cukrem a vanilkovým cukrem, přidáme olej, mléko, prošleháme a nakonec vešleháme mouku s prosátým kypřicím práškem a kakaem.
  3. Úplně na závěr vmícháme nastrouhanou řepu, těsto dáme na plech vyložený pečicím papírem a při 175 stupních v předehřáté troubě upečeme.
  4. Po vychladnutí moučník prokrojíme a namažeme marmeládou podle vlastní chuti.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.