Perník s červenou řepou
Moučník má krásnou barvu, příjemnou chuť a dost užitečné vlákniny.
Suroviny:
2 vejce
půl hrnku cukru
1 vanilkový cukr
půl hrnku oleje
půl hrnku mléka
2 hrnky polohrubé mouky
1 kypřicí prášek
2 lžíce kakaa
1 předem uvařená nebo upečená červená řepa
Postup:
- Nejdřív upečeme nebo uvaříme neloupanou červenou řepu. Oloupeme až po zchladnutí a jemně nastrouháme.
- Ušleháme 2 vejce s cukrem a vanilkovým cukrem, přidáme olej, mléko, prošleháme a nakonec vešleháme mouku s prosátým kypřicím práškem a kakaem.
- Úplně na závěr vmícháme nastrouhanou řepu, těsto dáme na plech vyložený pečicím papírem a při 175 stupních v předehřáté troubě upečeme.
- Po vychladnutí moučník prokrojíme a namažeme marmeládou podle vlastní chuti.
Související
-
Červená řepa – elixír mládí a legální „doping“
Červenou řepu znali lidé už ve starověku, tehdy ale používali jen listy. Na těch si můžete pochutnat i vy – dají se přidat do salátů, do polévek, nebo upravit jako špenát.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.