Perník s červenou řepou
Moučník má krásnou barvu, příjemnou chuť a dost užitečné vlákniny.
Suroviny:
2 vejce
půl hrnku cukru
1 vanilkový cukr
půl hrnku oleje
půl hrnku mléka
2 hrnky polohrubé mouky
1 kypřicí prášek
2 lžíce kakaa
1 předem uvařená nebo upečená červená řepa
Postup:
- Nejdřív upečeme nebo uvaříme neloupanou červenou řepu. Oloupeme až po zchladnutí a jemně nastrouháme.
- Ušleháme 2 vejce s cukrem a vanilkovým cukrem, přidáme olej, mléko, prošleháme a nakonec vešleháme mouku s prosátým kypřicím práškem a kakaem.
- Úplně na závěr vmícháme nastrouhanou řepu, těsto dáme na plech vyložený pečicím papírem a při 175 stupních v předehřáté troubě upečeme.
- Po vychladnutí moučník prokrojíme a namažeme marmeládou podle vlastní chuti.
Související
-
Červená řepa – elixír mládí a legální „doping“
Červenou řepu znali lidé už ve starověku, tehdy ale používali jen listy. Na těch si můžete pochutnat i vy – dají se přidat do salátů, do polévek, nebo upravit jako špenát.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.