Zázvor je plný vitamínů a minerálů. Využít ho můžete na čaj i jako koření
Je to už skutečně dávno, kdy přes Indický oceán a Jihočínské moře přivezli féničtí mořeplavci zázvor do Evropy. Dnes se pěstuje po celém světě.
Ve 13. a 14. století byl zázvor společně s černým pepřem nejčastěji obchodovaným kořením. Půl kila zázvoru stálo tolik jako celá ovce. Tahle metr a půl vysoká rostlina připomíná rákosí, její květy se zase podobají orchidejím.
Ze zázvoru používáme jen oddenek, který obsahuje nejenom aromatické látky, ale také esenciální oleje, které mu dodávají typickou vůni.
Zázvor je bohatý na vitamíny, sodík, draslík, hořčík, vápník, fosfor, mědi, mangan nebo železo. Všude seženete zázvor čerstvý, který můžete žvýkat, ale k mání je mletý sušený. V kuchyni ho používáme k neutralizaci chuti, zvláště milovníci sushi tohle znají.
Zázvor působí blahodárně i na naše zdraví – například ulehčuje od cestovních nevolností, pomáhá při bolestech hlavy, tiší svalové bolesti, má močopudné účinky a příznivě působí i při léčbě nachlazení a chřipky.
Tak jestli se vám z toho ještě nezamotala hlava, pojďme na přípravu zázvorového nápoje. Jednu polévkovou lžíci zázvoru nakrájeného na plátky zalijte půl litrem studené vody, přidejte kousek skořice a dva hřebíčky, přiveďte k varu a vařte asi 10 minut. Až odvar poněkud zchladne tak, aby se dal pít, přidejte do něj med. Dobrou chuť!
Související
-
Zázvor je k dostání všude a je velmi oblíbený – ať už v kuchyni nebo jako afrodiziakum
Koření, lék i afrodisiakum – to všechno je zázvor. Použít můžeme jeho oddenky neboli kořen. Prodává se čerstvý, sušený, naložený v cukru a je součástí bonbónů.
-
Zázvor využijete v kuchyni, prohřeje vás a pomůže třeba i při bolestech zad
Zázvor je nezbytnou součástí asijské kuchyně a také lidového léčitelství. Čím dál víc je vyhledávaný i u nás, zejména jako pomocník při nachlazeních. Ovšem byla by ...
-
Zázvor - koření i lék
Magistra Ilona Trefná z Podřipského muzea toho ví o koření spoustu - co kde roste nebo se pěstuje, jak se koření dostalo a dostává k nám, co kde roste na našich lou...
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.