Zázvor je plný vitamínů a minerálů. Využít ho můžete na čaj i jako koření

15. leden 2024

Je to už skutečně dávno, kdy přes Indický oceán a Jihočínské moře přivezli féničtí mořeplavci zázvor do Evropy. Dnes se pěstuje po celém světě.

Ve 13. a 14. století byl zázvor společně s černým pepřem nejčastěji obchodovaným kořením. Půl kila zázvoru stálo tolik jako celá ovce. Tahle metr a půl vysoká rostlina připomíná rákosí, její květy se zase podobají orchidejím.

Ze zázvoru používáme jen oddenek, který obsahuje nejenom aromatické látky, ale také esenciální oleje, které mu dodávají typickou vůni.

Zázvor je bohatý na vitamíny, sodík, draslík, hořčík, vápník, fosfor, mědi, mangan nebo železo. Všude seženete zázvor čerstvý, který můžete žvýkat, ale k mání je mletý sušený. V kuchyni ho používáme k neutralizaci chuti, zvláště milovníci sushi tohle znají.

Zázvor působí blahodárně i na naše zdraví – například ulehčuje od cestovních nevolností, pomáhá při bolestech hlavy, tiší svalové bolesti, má močopudné účinky a příznivě působí i při léčbě nachlazení a chřipky.

Tak jestli se vám z toho ještě nezamotala hlava, pojďme na přípravu zázvorového nápoje. Jednu polévkovou lžíci zázvoru nakrájeného na plátky zalijte půl litrem studené vody, přidejte kousek skořice a dva hřebíčky, přiveďte k varu a vařte asi 10 minut. Až odvar poněkud zchladne tak, aby se dal pít, přidejte do něj med. Dobrou chuť!

Spustit audio

Související