Škrob z maranty třtinové se u nás využívá nejen k přípravě pokrmů, ale i při výrobě kosmetiky

12. březen 2025

Maranta třtinová je doma ve Střední a Jižní Americe. Jméno tato rostlina získala po Bartolomeu Marantovi, italském lékaři a botanikovi, který žil v 16. století. Má ráda dostatek sluníčka, tepla a vlhka.

Jihoameričtí obyvatelé využívají marantu jako potravinu, a to konkrétně právě její oddenek. Ten dosahuje délky 50 centimetrů a poslouží třeba jako náhrada brambor. Je ale důležité ho před konzumací tepelně upravit.

U nás se s marantou můžete setkat v podobě škrobu. Je lehce stravitelný a slouží jako pojivo do omáček, šťáv, želé, pudinků, čokolády. Kromě toho jej lze použít jako náhradu vajec v různých receptech na pečení. Mezi jeho přednosti patří to, že nemá žádnou chuť a nezakaluje hotový pokrm.

Konzumace škrobu z maranty se doporučuje při průjmech a pro celkové posílení organismu. Má protizánětlivé účinky, podporuje činnost imunitního systému a působí příznivě na stav kloubů.

Využívá se také při výrobě kosmetiky – například deodorantů, suchých šamponů či make-upů a pudrů.

Spustit audio

Související