Škrob z maranty třtinové se u nás využívá nejen k přípravě pokrmů, ale i při výrobě kosmetiky
Maranta třtinová je doma ve Střední a Jižní Americe. Jméno tato rostlina získala po Bartolomeu Marantovi, italském lékaři a botanikovi, který žil v 16. století. Má ráda dostatek sluníčka, tepla a vlhka.
Jihoameričtí obyvatelé využívají marantu jako potravinu, a to konkrétně právě její oddenek. Ten dosahuje délky 50 centimetrů a poslouží třeba jako náhrada brambor. Je ale důležité ho před konzumací tepelně upravit.
U nás se s marantou můžete setkat v podobě škrobu. Je lehce stravitelný a slouží jako pojivo do omáček, šťáv, želé, pudinků, čokolády. Kromě toho jej lze použít jako náhradu vajec v různých receptech na pečení. Mezi jeho přednosti patří to, že nemá žádnou chuť a nezakaluje hotový pokrm.
Konzumace škrobu z maranty se doporučuje při průjmech a pro celkové posílení organismu. Má protizánětlivé účinky, podporuje činnost imunitního systému a působí příznivě na stav kloubů.
Využívá se také při výrobě kosmetiky – například deodorantů, suchých šamponů či make-upů a pudrů.
Související
-
Cukr jde při vaření nahradit, ale nedělám to rád, přiznává učitel technologie přípravy pokrmů
Jde ve vaření a pečení nahradit cukr? Čím? Má to stejnou chuť? O zdravějším vaření si povídáme s Romanem Sejvalem ze soukromé hotelové školy Bukaschool v Mostě.
-
Bodlákový olej se vyplatí mít doma – pro přípravu pokrmů i jako lék
Do sbírky svých kuchyňských olejů přidejte bodlákový. Hodí se do studené kuchyně a je bohatým zdrojem kyseliny linolové, důležité pro růst svalů.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.