Zázvor využijete v kuchyni, prohřeje vás a pomůže třeba i při bolestech zad

5. únor 2016

Zázvor je nezbytnou součástí asijské kuchyně a také lidového léčitelství. Čím dál víc je vyhledávaný i u nás, zejména jako pomocník při nachlazeních. Ovšem byla by škoda využívat zázvor jen do čaje při kašli a rýmě. Příznivých účinků na naše tělo má totiž spoustu.

Zázvor je pověstný hlavně svými desinfekčními a protizánětlivými účinky. Je tedy vhodné ho konzumovat při nachlazení, chřipce a nemocech dýchacích cest. K léčbě těchto onemocnění přispívá i to, že má prohřívací účinky a podporuje pocení.

Známý je také příznivý vliv zázvoru na naši trávicí soustavu - podporuje trávení a chuť k jídlu, pomáhá proti nadýmání, potlačuje pálení žáhy a zvyšuje tvorbu slin.

Funguje dobře také proti nevolnosti při cestování a v těhotenství. Může za gingerol, látka podobná kapsaicinu obsaženého v chilli papričkách. Způsobuje typickou palčivou chuť zázvoru a kromě schopnosti potlačovat nevolnost umí i další přínosnou věc - brzdí prostagladiny v krevním řečišti, čímž pomáhá bojovat proti bolestem. Zázvor proto oceníte při migrénách a bolestech hlavy a zad.

Při výčtu pozitiv zázvoru nesmíme zapomenout také na jeho schopnost snižovat srážlivost krve a pomoc při vstřebávání krevních sraženin, výborné detoxikační vlastnosti, podporu hubnutí a pozor - také afrodiziakální vlastnosti!

Zázvor jako lék? Měli byste být opatrní

Zázvorový čaj

Pokud používáme zázvor jako přísadu do jídel, většinou s ním zacházíme rozumně, aby nepřebil chuť všeho ostatního. Ovšem pokud ho užíváme jako léčivo, často to s jeho množstvím přeháníme. A to bychom neměli.

I když vám třeba připadá, že čím silnější zázvorový čaj si připravíte, tím více podpoříte boj, například s nachlazením, nedělejte to. U zázvoru hrozí předávkování, které může vést k pálení žáhy, nevolnosti až zvracení, střevním potížím a hrozí dokonce i srdeční poruchy. Obzvlášť, pokud zázvor konzumujete dlouhodoběji a pokud užíváte nějaké léky.

Denní množství zázvoru by nemělo přesáhnout 4 gramy v čerstvém stavu – to je zhruba centimetr silný plátek z kořene. Budete-li používat zázvor sušený, pak by jeho množství nemělo přesáhnout jeden gram.

Pozor na zázvor by si měly dávat také těhotné ženy - i když jim zázvor pomáhá při těhotenských nevolnostech, děje se tak pouze v případě, že je zázvoru používáno jen zhruba poloviční množství než obyčejně. Dětem do dvou let zázvor vůbec nepodávejte. A pokud jste diabetici, nebo jinak dlouhodobě nemocní, tak si léčbu zázvorem také odpusťte.

Pokud patříte mezi ty, kterým konzumace zázvoru není doporučená, nezoufejte! Stejně můžete léčivé účinky zázvoru využít. Dá se totiž používat i zevně.

Plátky zázvoru

Obklady ze zázvoru a jak na ně

Bolavá záda, ztuhlé klouby, unavené a namožené svaly - to všechno jsou obtíže, při kterých je dobré postižené místo prohřát a prokrvit. Určitě už jste si to někdy vyzkoušeli - dochází tak k uvolnění a odplavení nežádoucích látek z těla a bolest se zmírní a většinou brzy ustoupí. Výborným prostředkem pro tyto účely jsou zázvorové obklady a koupele, protože látka gingerol, která je v zázvoru obsažená, prohřívací účinky má.

Svařte 2 litry vody, odstavte z ohně a přidejte do ní balíček sušeného zázvoru nebo zhruba dvě polévkové lžíce nastrouhaného čerstvého zázvoru. Nechte 20 minut chladnout a louhovat. Do výluhu namočte kus látky, vyždímejte a přiložte na bolavé místo a překryjte suchou látkou.

Opakujte vždy, když obklad vychladne - dohromady by měla kůra trvat zhruba 20 minut. Místo pod obkladem zůstane červené a zahřáté. Jemně ho promasírujte a udržujte v teple. Obklady ale nikdy nepoužívejte při akutním zánětu a také v těhotenství a při vysokém tlaku.

Zkusili už jste zázvorovou koupel?

zázvor, koření

S prohřátím těla vám pomůže třeba také zázvorová koupel. Koupel se zázvorem pomáhá také k uvolnění svalů a ulevuje od bolestí, které způsobuje revma, artritida a fybromialgyie. Oceníte ji při svalových křečích, pokud máte svaly namožené nebo natažené, pokud vás bolí záda a klouby.

Zázvorová koupel zlepšuje krevní oběh a prokrvování tělesných partií, zvyšuje teplotu těla, urychluje metabolismus a vyvolává pocení. Velmi tak pomáhá při hubnutí , odvodňování a detoxikaci.

Vdechování par ze zázvorové koupele navíc uvolňuje dutiny, proto je dobrá si takovou koupel dopřát při nachlazení. A protože má zázvor také antiseptické účinky, umí řešit kožní problémy - zejména při akné.

Jak na ni? Do horké koupele přidejte 3 lžíce nastrouhaného zázvoru, ponořte se do lázně až po krk a pobuďte v ní 20 až 30 minut. Po koupeli si dopřejte odpočinek a při následném pocení se jen otírejte ručníkem. Zázvorová koupel by se měla provádět maximálně dvakrát týdně, před ní se doporučuje vypít dostatek tekutin a měla by se provádět před spaním, protože po koupeli zpravidla přichází pocit únavy.

Zázvor v kuchyni

Zázvorová limonáda

Zázvor má mnoho příznivých vlastností pro naše tělo. Dá se konzumovat čerstvý i sušený, v nápojích, v pokrmech sladkých i slaných. Má typickou pikantní chuť a je tedy vhodný všude tam, kde je výrazná chuť žádoucí.

Velmi ho ocení lidé s alergií na pepř, protože zázvor ho dokáže nahradit a zeleninové či masité pokrmy s přidáním zázvoru zbaví fádnosti. Vzhledem k tomu, že zázvor podporuje metabolismus, je vhodný hlavně k masitým pokrmům.

Pokud máte problémy s trávením masa, pak vyzkoušejte zázvor nejen pro zvýraznění chuti, ale jako pomocníka, díky kterému se ve velké míře zbavíte potíží spojených s trávením masa, jako jsou pocity těžkosti žaludku a nadýmání. Využít tak můžete zázvor sušený nebo čerstvý nastrouhaný.

Zázvor můžete využít i jako sladkou pochutinu - plátky naložené do medu a konzumované po těžkých jídlech poslouží nejen jako zajímavý dezert, ale také přispějí k lepšímu trávení. Pozor - stačí jeden až dva tenké plátky denně a nedoporučují se jíst navečer.

A závěrem mám pro vás jeden tip na chutné, levné e velmi rychlé jídlo: Uvařte těstoviny, na trošce olivového oleje orestujte dva stroužky česneku a plátek zázvoru - obojí nasekané nadrobno, přimíchejte k těstovinám a ozdobte pažitkou či petrželí. Dá se jíst jako příloha, ale i samotné.

autor: Jindra Moravcová
Spustit audio