Chcete nahradit při vaření a smažení vejce? Jde to…

10. březen 2025

I bez vajec se dá těsto spojit nebo se dají obalit pokrmy na smažení. Můžete použít ovesné vločky, luštěninové mouky nebo nabotnalá chia či lněná semínka.

Místo vajec můžete dát do těsta nabobtnaná chia či lněná semínka, banán, jablečné pyré, ovesné vločky, arašídové máslo, luštěninové mouky, obilné mouky, pudink nebo také rostlinný olej.

Maranta, cizrna, karob

Náhražkou vajec do omáček nebo polévek může být třeba škrob z kořene maranty – jde o bílý prášek neutrální chuti, barvy a zápachu, který je výbornou alternativou škrobu nebo pšeničné mouky při zahušťování pokrmů. Místo jednoho vejce smíchejte tři lžíce škrobu z maranty s jednou lžící vody a je to.

Maranta, známé též jako modlivka

Jestli máte rádi smaženou zeleninu v těstíčku, ale nevíte, jak nahradit vejce, zkuste cizrnovou mouku. Je bohatá na bílkoviny a hezky pojí těsto. Místo jednoho vejce smíchejte jednu lžíci cizrnové mouky se dvěma lžícemi vody.

Náhražkou vajec do slaného pečiva může být namočené lněné semínko. Místo každého vejce použijte jednu lžíci lněného semínka namočeného přes noc ve třech lžících vody se špetkou soli. Lněné semínko podporuje zdraví zažívacího systému. Vysoký obsah vlákniny pomáhá regulovat trávení. Je také skvělým zdrojem rostlinného proteinu.

Karob, prášek z lusků rohovníku obecného

Na zahuštění dezertů, krémů a pudinků se hodí karobová mouka. Jedno vejce nahradí jedna lžička karobové mouky smíchaná se 40 ml vody. Tato náhražka vajec se hodí především do studených pokrmů, protože funguje i bez zahřívání.

Karobová mouka se vyrábí ze sušených pražených lusků.  Obsahuje vápník, železo, draslík a další. Vysoký obsah vlákniny působí blahodárně na naše zažívání. Udržuje zdraví střev a mikrobiomu, pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi. Je zdrojem antioxidantů.  Pro změnu můžete vyzkoušet také směs karobové mouky a kukuřičné krupice.

Spustit audio