Zázvor je k dostání všude a je velmi oblíbený – ať už v kuchyni nebo jako afrodiziakum
Koření, lék i afrodisiakum – to všechno je zázvor. Použít můžeme jeho oddenky neboli kořen. Prodává se čerstvý, sušený, naložený v cukru a je součástí bonbónů.
Zázvor při vaření jako když najdete – třeba při tažení silných vývarů. Zázvorem můžete ochutit rýži, maso i saláty. Naše babičky pekly tradiční zázvorníky, někteří sládci zase přidávají zázvor do piva.
Odvar ze zázvoru si připravíte tak, že ho nakrájíte na plátky, které pár minut povaříte, a po mírném zchladnutí si nápoj vylepšíte medem a skořicí.
Zázvor je také známé afrodisiakum. Stačí nastrouhat 150 gramů čerstvého zázvoru a nechat ho louhovat dva týdny v temném místě v půl deci destilátu. Pak už jen stačí nakapat pár kapek do vody nebo jiného nápoje.
Zázvor má léčivé účinky. Je antiseptický, protihorečnatý, protizánětlivý. Podporuje chuť k jídlu, pomáhá proti žaludečním nevolnostem a zažívacím potížím, zmírňuje pálení žáhy, nadýmání, je dobrý při nachlazení, bolestech hlavy i stavech napětí.
Související
-
Co vám pomůže na zahřátí? Bylinky a čaje, skořice i zázvor
Některým lidem je zima, i když mají čepici a rukavice, a tak zkrátka potřebují zahřát zevnitř. Svařák, grog, ani slivovice ale nejsou nejvhodnější ani nejzdravější ...
-
Zázvor využijete v kuchyni, prohřeje vás a pomůže třeba i při bolestech zad
Zázvor je nezbytnou součástí asijské kuchyně a také lidového léčitelství. Čím dál víc je vyhledávaný i u nás, zejména jako pomocník při nachlazeních. Ovšem byla by ...
-
Zázvor - koření i lék
Magistra Ilona Trefná z Podřipského muzea toho ví o koření spoustu - co kde roste nebo se pěstuje, jak se koření dostalo a dostává k nám, co kde roste na našich lou...
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka