Zázvor je k dostání všude a je velmi oblíbený – ať už v kuchyni nebo jako afrodiziakum
Koření, lék i afrodisiakum – to všechno je zázvor. Použít můžeme jeho oddenky neboli kořen. Prodává se čerstvý, sušený, naložený v cukru a je součástí bonbónů.
Zázvor při vaření jako když najdete – třeba při tažení silných vývarů. Zázvorem můžete ochutit rýži, maso i saláty. Naše babičky pekly tradiční zázvorníky, někteří sládci zase přidávají zázvor do piva.
Odvar ze zázvoru si připravíte tak, že ho nakrájíte na plátky, které pár minut povaříte, a po mírném zchladnutí si nápoj vylepšíte medem a skořicí.
Zázvor je také známé afrodisiakum. Stačí nastrouhat 150 gramů čerstvého zázvoru a nechat ho louhovat dva týdny v temném místě v půl deci destilátu. Pak už jen stačí nakapat pár kapek do vody nebo jiného nápoje.
Zázvor má léčivé účinky. Je antiseptický, protihorečnatý, protizánětlivý. Podporuje chuť k jídlu, pomáhá proti žaludečním nevolnostem a zažívacím potížím, zmírňuje pálení žáhy, nadýmání, je dobrý při nachlazení, bolestech hlavy i stavech napětí.
Mohlo by vás zajímat
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.