Meruňkový kompot s variantou pro diabetiky

Ovoce je samozřejmě nejlepší jíst čerstvé, ale když se podaří větší úroda, přichází ke cti domácí konzervování, nakládání, zavařování.

Suroviny:
meruňky – raději tvrdší plody, měkké rozvaříme na pečený čaj nebo marmeládu
cukr – 200 až 400 g na litr
voda
případně špetička soli

Postup:

1. Meruňky omyjeme, vypeckujeme a postupně rovnáme do vymytých sklenic. Na dno položíme jednu půlku meruňky i s jádrem.

2. Zalijeme cukerným roztokem nebo dáme sypký cukr – množství podle sladkosti plodů, obvykle stačí rovná lžíce. Cukr pak zalijeme vroucí vodou.

3. Pokud se chceme vyhnout cukru – a to při sladkém ovoci jde, pak do sklenic s meruňkami dáme špetičku soli a zalijeme horkou vodou.

4. Zavíčkujeme a sterilujeme 15-20 minut při 80 stupních Celsia.