Meruňkový kompot s variantou pro diabetiky
Ovoce je samozřejmě nejlepší jíst čerstvé, ale když se podaří větší úroda, přichází ke cti domácí konzervování, nakládání, zavařování.
Suroviny:
meruňky – raději tvrdší plody, měkké rozvaříme na pečený čaj nebo marmeládu
cukr – 200 až 400 g na litr
voda
případně špetička soli
Postup:
1. Meruňky omyjeme, vypeckujeme a postupně rovnáme do vymytých sklenic. Na dno položíme jednu půlku meruňky i s jádrem.
2. Zalijeme cukerným roztokem nebo dáme sypký cukr – množství podle sladkosti plodů, obvykle stačí rovná lžíce. Cukr pak zalijeme vroucí vodou.
3. Pokud se chceme vyhnout cukru – a to při sladkém ovoci jde, pak do sklenic s meruňkami dáme špetičku soli a zalijeme horkou vodou.
4. Zavíčkujeme a sterilujeme 15-20 minut při 80 stupních Celsia.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka