Jablečný kompot
Letní jablka jsou chutná, ale pokud se povede větší úroda, bývá problém, co s nimi. Nejlépe je chroupat je zasyrova, ale v letním vedru přijde vhod i vychlazený kompot.
Suroviny:
letní jablka
cukr
hřebíček
skořice
voda
Postup:
1. Jablka vykrájíme a oloupeme, pak rozkrájíme na menší kousky a dáme rychle do vody, aby nezhnědla.
2. Podle chuti osladíme – ale ne moc, přidáme 2-3 hřebíčky a buď kousek celé skořice, nebo můžeme dát i mletou a krátce povaříme.
3. Kompot můžeme ještě ochutit trochou citronové šťávy, jsou-li jablka příliš sladká. Může se jíst teplý, ale v létě je lepší nechat ho vychladit v ledničce a podávat studený.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.