Bazalka je zdrojem zdravých látek, včetně omega 3 mastných kyselin

29. červen 2023

Jméno bazalky pochází z řečtiny – přeložit se dá i jako král. Mnohé národy ji uctívaly dokonce jako posvátnou rostlinu, jako symbol ochrany a lásky.

Bazalka je jedním ze základních pilířů italské kuchyně, společně s rajčaty, mozzarelou, olivovým olejem a těstovinami.

Oblíbeným kořením byla už před tisíciletími. Kytice a věnce z bazalky se našly i v hrobkách faraónů.

Dnes ji pěstují lidé po celém světě, v mnoha odrůdách. Jednou z nich je třeba bazalka svatá, zvaná Tulsi. Můžete si z ní připravit vynikající čaj se spoustou léčivých vlastností.

U nás je nejoblíbenější keříčková řecká bazalka. Užívá se jak čerstvá, tak sušená. Protože bazalka odpuzuje komáry, mouchy a ovocné mušky, můžete dávat pár lístků do mísy s ovocem.

Bazalkové pesto

Tato rostlina je pověstná svojí pronikavou vůní a chutí, méně se ví o jejích léčebných schopnostech. Obsahuje například omega 3 mastné kyseliny a je nabitá i dalšími skvělými látkami, jako například vitamíny K, C, vápníkem, železem, hořčíkem, silicemi i esenciálními mastnými oleji.

Olej z listů bazalky působí silně protizánětlivě, pomáhá při nevolnostech a posiluje pleť i vlasy.

Bazalkovou vodu můžete použít pro vonný dech. Jak na to? Jednu hrst čerstvých listů zalijte ¼ litrem vroucí vody a louhujte 20 minut. Odvar sceďte a kloktejte 3x denně.

Spustit audio

Související