Řeřicha – snadno dostupná vitamínová bomba
Řeřicha pochází z Mezopotámie, tedy dnešního Iráku, kde si její účinky chválili lékaři už 500 let před naším letopočtem. V čem konkrétně je řeřicha zdraví prospěšná?
Řeřicha toho obsahuje vážně dost – od vitaminů přes minerály až po stopové prvky. Patří k nim draslík, železo, vápník, vitaminy jako C, E i betakaroten.
Řeřichu určitě použijte při jarní očistě. Výborně pročišťuje krev. Pomáhá i proti chronické únavě, proto je dobré ji jíst hlavně v období, kdy jsem hodně vyčerpaní. Je také výborná na vysoký krevní tlak nebo oslabený imunitní systém.
Jezte ji výhradně v syrovém stavu. Je ideální na dochucení salátů, pomazánek nebo omáček. Řeřicha setá je na údržbu poměrně nenáročná, a tak si ji doma zvládne pěstovat každý – například na balkoně, nebo v truhlíku za oknem.
Jak na to? Nejdříve si samozřejmě sežeňte semínka řeřichy. V květinářství, v supermarketu, nebo ve zdravé výživě.
Budete také potřebovat nízký květináč a vatu. Pokud ho nemáte, můžete pro pěstování řeřichy použít jakoukoli nízkou nádobku.
Na dno květináče rozprostřete vatu a navlhčete ji vodou. Dávejte ale pozor na to, aby vata ve vodě neplavala. Do květináče přidejte semínka řeřichy a dejte ho na dva až tři dny do temného prostoru.
Řeřicha by měla vyrůst do výše asi tak čtyř centimetrů. Vyklíčí po dvou až třech týdnech. Až bude sytě zelená, můžete si vzít nůžky a sklízet. Pokud ji nesklidíte, zanedlouho vám budou parapet zdobit roztomilé bílé kvítky.
Související
-
O pozitivním vlivu ginkgo biloby na zdraví věděli už lékaři ve staré Číně
Jinan dvoulaločný, neboli ginkgo biloba, je strom z jihovýchodní Asie. Každý z jeho listů má dva laloky a připomíná vějíř. Jde o jednu z nejstarších rostlin naší planety.
-
Dýňová semínka jezte i při dietě. Obsahují zdravé tuky, které tělo potřebuje
Dýně obecká, nebo také tykev obecná, roste na naší planetě už tisíce let. I když jsou dýňová semínka plná tuků, jsou to zdravé tuky, které jsou pro naše tělo velmi cenné.
-
Květy i listy pampelišky jsou zdravé a výživné. Vyzkoušejte si to...
Naši předkové říkali pampelišce, smetance lékařské, různě. Jedno ale platilo: vážili si jí. Její kořen používali k léčení ledvinových, jaterních i žaludečních problémů.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka