Bazalka – symbol ochrany a lásky, ale také zdroj omega 3 mastných kyselin a vitamínů

23. leden 2019

Bazalka je jedním ze základních pilířů italské kuchyně – společně s rajčaty, mozzarellou, olivovým olejem a těstovinami. Navíc je také velmi zdravá.

Bazalka pravá byla oblíbeným kořením už před tisíciletími. Kytice a věnce z bazalky se našly i v hrobkách faraónů. Dnes ji pěstují lidé po celém světě v mnoha odrůdách.

Jednou z odrůd je třeba bazalka svatá, zvaná tulsi. Můžete si z ní připravit vynikající čaj se spoustou léčivých vlastností.

U nás je nejoblíbenější keříčková řecká bazalka. Užívá se jak čerstvá, tak sušená. Protože bazalka odpuzuje komáry, mouchy a ovocné mušky, můžete dávat pár lístků do mísy s ovocem.

Smoothie s bazalkou

Bazalka je pověstná svou pronikavou vůní a chutí, ale pojďme se zaměřit i na její léčebné schopnosti. I když by to od ní čekal málokdo, bazalka obsahuje omega 3 mastné kyseliny.

Kromě nich je nabitá i dalšími skvělými látkami, jako například vitaminy K, C, vápníkem, železem, hořčíkem. Ukrývají se v ní také silice a esenciální mastné oleje. Olej z listů bazalky působí silně protizánětlivě, pomáhají při nevolnostech, posilují pleť a vlasy.

Bazalkovou vodu můžete použít pro vonný dech. Jak na to? Jednu hrst čerstvých listů zalijte ¼ litrem vroucí vody a louhujte 20 minut. Odvar sceďte a kloktejte 3x denně.

Spustit audio

Související