Bazalka – pro chuť na sex a proti nadýmání

19. září 2016

Je rostlinou uctívanou i proklínanou. Základem jejího názvu je řecké basileus neboli král. Podle legendy rostla namístě, kde svatý Konstantin a svatá Helena našli svatý Kříž. Existovala ale i další verze, totiž že pojmenování bazalka vzniklo z latinského basiliscus, bazilišek, a označuje tedy rostlinu ďábelskou.

Rostlina bazalka

Bazalka patří do čeledi hluchavkovité (Lamiaceae), rodu bazalka (Ocimum). Jednoletá teplomilná rostlina pochází z tropických oblastí Asie, odkud se k nám rozšířila koncem 12. století. Pěstovala se hlavně v klášterních zahradách a využívala jako léčivka i koření. Její chuť a vůně je ostrá a aromatická.


Nejčastěji využívané druhy bazalky

bazalka pravá (Ocimum basilicum)
bazalka líbezná (Ocimum gratissimum)
bazalka kilimandžárská (Ocimum kilimandscharicum)
bazalka americká (Ocimum americanum)
bazalka posvátná (Ocimum sanctum)

Bazalka jako léčivka

Vynikajícím lékem je bazalka při zažívacích potížích a nadýmání. Účinkuje protizánětlivě a potopudně, užívá se při horečkách. Podporuje činnost ledvin, funguje proti stresu, zklidňuje nervy, zlepšuje náladu a mírní bolesti hlavy. Jen pozor na množství bazalky, ve vyšších dávkách neuklidňuje, ale způsobuje podráždění. Lidová medicína ji doporučuje také při úplavici, bolestech zubů, kašli a zánětech kůže. Silice v jejích listech snižují svědění po bodnutí hmyzem, kafr z bazalky je součástí mastí proti revmatismu. Ze slizovitých semen se vyrábí tonizující nápoj. Strava bohatá na bazalku navozuje chuť na sex, její složky mají totiž také afrodiziakální účinek.

Bazalka v kuchyni

Poslouchejte také: Recept na bazalkové pesto a bazalkový ocet

Jako nenahraditelné koření je bazalka oblíbená především v Itálii, Středomoří, USA, Mexiku, Thajsku, jihovýchodní Asii a Africe. Používá se hlavně sušená, čerstvá pak pro výraznější chuť a vůni. V italské kuchyni patří do receptů s rajčaty, salátu Caprese, na pizzu a k mozzarelle, dělá se z ní Pesto alla Genovese. Ochutí dušené maso, omáčky i polévky.

Spustit audio