Pelyněk pontický je velmi vhodný do směsí na žlučníkové, jaterní a žaludeční problémy

12. červenec 2013
Rada pro tento den

Máme pro vás rady bylináře Ládi Vytáska, jak používat léčivky pelyněk pontický a měsíčnici vytrvalou.

Pelyněk pontický
(Artemisia pontica) je vytrvalá příjemně vonící plazivá léčivka, která je u nás v přírodě celkem vzácná. Velmi hojně se ale pěstuje v botanických zahradách jako dekorativní půdopokryvná rostlina. Ve středověku byla tato léčivka mnohem více ceněná než známější pelyněk brotan. Užíváme nálev z kvetoucí natě, který má velmi podobné účinky jako pelyněk brotan: pomáhá při bolestivé menstruaci, zvyšuje vylučování žluče ze žlučníku, má močopudné účinky, podporuje chuť k jídlu, léčí žaludek při nevolnosti, působí jako tonikum. Pelyněk pontický je velmi vhodný do směsí - na žlučníkové, jaterní a žaludeční problémy jej používáme s mochnou husí a ožankou kalamandrou v poměru 2 díly listů mochny husí, 1 díl natě ožanky kalamandry a 1 díl natě pelyňku pontického.

Měsíčnice vytrvalá
(Lunaria rediviva) je vytrvalá bylina, která u nás roste v podhorských suťových stráních na stinných místech. Léčebně užíváme lusky se semeny a listy. Nálev z listů působí proti bušení srdce, nepravidelnosti srdečního rytmu, ale i proti angině pectoris. Pro tyto účely můžeme měsíčnici i kombinovat s natí srdečníku. Nálev z lusků se semeny pak užíváme při epilepsii, bolestech hlavy psychogenního původu, při doléčování otřesu mozku a jiných poruch mozkové činnosti. Listy a lusky měsíčnice se ovšem obtížně skladuji a velmi rychle ztrácejí velkou část účinných látek. Samotná semena mají v oblibě léčitelé, kteří používají léčebnou metodu Su Jok.

Celý text najdete v červencovém čísle časopisu Receptář.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.