Brusinky pomáhají při problémech s močovými cestami. Užívat byste je ale měli střídmě
Je dobré občas si dopřát brusinkovou kúru, ale zase ne příliš často – dlouhodobé užívání brusinek totiž zatěžuje játra.
U nás se brusinky ve volné přírodě vyskytují málo, lidé si proto spíš v posledních letech oblíbili jejich pěstování. Navíc jsou ty pěstované sladší než ty plané.
Z brusinek se vyrábí marmeláda, sirup, šťáva i víno. Mají kyselou, lehce nahořklou chuť. Prášek ze sušených plodů se dokonce používal jako desinfekce.
V lidovém léčitelství se brusinka přidává do čajových směsí. Ty pročišťují organizmus, a co je nejznámější, ulevují při problémech s močovými cestami.
Brusinka obsahuje vitamíny A, E, C, vápník, železo a draslík. Bohatá je ale hlavně na hořčík. Plody i listy také v sobě obsahují látky, které zabraňují usazování bakterií na sliznicích.
Brusinky jsou opravdu velmi trpké, proto, jestli vám zachutnal brusinkový džus, podívejte se, kolik cukru vlastně obsahuje. Aby vás nepřekvapilo náhlé přibývání na váze.
Související
-
Zařaďte do svého jídelníčku brusinky. Jsou dobré na srdce chrání i před žaludečními vředy
Syrová brusinka je trpká a leckomu opravdu nechutná. Nemusíte se ale přemáhat jíst tuhle superpotravinu syrovou. Vždyť z brusinek můžete připravit želé, džem nebo je sušit.
-
Brusinky pomohou při nádorech i jako doplněk stravy
O brusinkách je celkem známo, že skvěle působí při nemocech močových cest. Dokážou pomáhat skoro v každé části našeho těla. Obsahují sice látky, kvůli kterým nejsou...
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.