Brusinky pomohou při nádorech i jako doplněk stravy

17. srpen 2016

O brusinkách je celkem známo, že skvěle působí při nemocech močových cest. Dokážou pomáhat skoro v každé části našeho těla. Obsahují sice látky, kvůli kterým nejsou vhodné pro pacienty s vysokým krevním tlakem a ledvinovou dietou, ovšem ostatní lidé mohou brusinky využít téměř při jakémkoliv zdravotním problému.

Brusinky Prospívají ledvinám a močovým cestám. Pomáhají také trávicímu systému, imunitě, srdci a cévám, podporují mozek a paměť. Ocení je i lidé s nemocemi kloubů a osteoporózou, cukrovkáři, všichni, kteří potřebují zhubnout, nebo jen potřebují očistit tělo od škodlivin.

Brusinky totiž mají ideální skladbu vitamínů, minerálů, vlákniny, rostlinných hormonů a dalších látek, které dohromady účinně působí proti překyselování a proti škodlivinám v těle. Dokonce to prý brusinky umí nejlépe ze všech u nás dostupných rostlin.


Kouzlo proantokyanidů

Co je na brusinkách ještě neobyčejné, to je jsou látky zvané proantokyanidy. Zkoumá se jejich účinnost proti nádorům, protože nejspíš dokážou bránit jejich prokrvování. Především jsou ale tyto látky výjimečné ve způsobu, jakým bojují proti bakteriím v těle. Mají totiž takzvaný „protipřilnavý účinek“ – dokážou zabránit tomu, aby se bakterie usadily na sliznicích a stěnách orgánů. Bakterie tak nemají možnost se tam pak množit a škodit a jsou prostě odplaveny z těla ven.

Právě tato schopnost proantokianidů dělá z brusinek účinné léčivo při bakteriálních onemocněních močových cest. Ale jejich účinky se projevují i jinde ‒ třeba v žaludku brání vzniku vředů a prospívají při onemocněních dásní a vysoké kazivosti zubů. I u těchto potíží je žádoucí, aby se bakterie neusazovaly.

Čokoláda s brusinkami

Velkým přínosem je, že tyto látky na rozdíl od antibiotik nezatěžují tělo a mohou je tedy užívat i malé děti a těhotné ženy. Při léčbě je ale potřeba dbát na dostatečný pitný režim, protože jen když budete mít v těle dost vody, mohou být bakterie a škodliviny odplaveny.

S pomocí brusinek můžete předejít potížím s močovými cestami i zastavit počínající onemocnění. Při těžkých zánětech sice často antibiotika dostanete, ale výtažky z brusinek pomohou léčbu urychlit. Mluví se dokonce o polovičním podílu na úspěšné léčbě.

Brusinky jako doplněk stravy

Brusinka roste hlavně v místech s kyselou, neúrodnou a znehodnocenou půdou, s nedostatkem vápníku. Pomáhá proto v tělech, která jsou vyčerpaná stejně. Pokud často a dlouhodobě užíváte léky, vystavujete se škodlivinám, nedodáváte pravidelně tělu minerály a vitamíny, pak po brusinkách určitě sáhněte. Pomůže vám tělo očistit a díky prospěšným látkám dodá vzpruhu celému vašemu tělu. Pomůže vám i v případě, že trpíte na odvápnění a řídnutí kostí.

Vápníku sice nenajdeme v brusinkách moc, ale zato v nich je mnoho látek, které vápník pomáhají v těle vstřebat a zužitkovat. Využijte je tedy jako podpůrnou léčbu. To platí pro všechny nemoci spojené s klouby. Artróza, dna i záněty v kloubech působí při užívání brusinek menší potíže a někdy dokonce zcela mizí. Brusinka totiž odvodňuje, odkyseluje a podporuje vylučování močoviny, což je při těchto onemocněních velké plus.

autor: Jindra Moravcová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.