Kedlubny byste měli zařadit do svého jídelníčku – jsou totiž velmi zdravé
Kedluben známe všichni. Tato zelená nebo fialová zelenina je jednou z nejstarších košťálovin vůbec. Když se kedlubny tzv. povedou, jsou křehké, jemné a máslové chuti. Přitom jsou také velmi zdravé.
Bulva kedlubny obsahuje karoten, vitamín B i C. Dále železo, důležité pro krvetvorbu, hořčík nezbytný pro práci svalů a srdce, draslík k přirozenému odvodnění, také selen – ten chrání před škodlivými volnými radikály.
Kořeněné aroma kedluben je dáno obsahem sloučenin bohatých na sýru a dusík. Posilují imunitní systém, působí preventivně proti infekcím, přispívají k duševní svěžesti a schopnosti soustředit se, stimulují zásobování kyslíkem a v neposlední řadě pomáhají při hubnutí. 10 deka bulvy obsahuje totiž jen 50 kalorií.
Kedlubna je skutečně nízkoenergetickou přirozenou potravinou, bohatou na rozpustnou i nerozpustnou vlákninu. Nastrouhat si je můžete třeba do salátu, připravit si z nich polévku nebo tolik oblíbené kedlubnové zelí bez zahušťování.
Související
-
Uherský salám může působit na lidské zdraví podobně jako jogurt. Vzniká totiž fermentací
Že jsou v jogurtech zdraví prospěné mikroorganismy, to ví každý. Ale že je najdete i v uherském salámu, o tom už se příliš nemluví.
-
Naše babičky vařily slepičí polévku z celé slepice. Zkuste to také – prospějete svému zdraví
Polévka je grunt. A takový slepičí vývar, dlouho tažený, je navíc i lék – třeba na nemoci horních cest dýchacích nebo dokonce i na klouby.
-
Dračí ovoce obsahuje látky podporující zdraví srdce a cév
Dračí ovoce je známé také pod názvem pitahaja, případně ještě zkráceně pitaja. Obsahuje v sobě zdraví prospěšné mastné kyseliny, které podporují zdraví srdce a cév.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka