Kedlubny byste měli zařadit do svého jídelníčku – jsou totiž velmi zdravé
Kedluben známe všichni. Tato zelená nebo fialová zelenina je jednou z nejstarších košťálovin vůbec. Když se kedlubny tzv. povedou, jsou křehké, jemné a máslové chuti. Přitom jsou také velmi zdravé.
Bulva kedlubny obsahuje karoten, vitamín B i C. Dále železo, důležité pro krvetvorbu, hořčík nezbytný pro práci svalů a srdce, draslík k přirozenému odvodnění, také selen – ten chrání před škodlivými volnými radikály.
Kořeněné aroma kedluben je dáno obsahem sloučenin bohatých na sýru a dusík. Posilují imunitní systém, působí preventivně proti infekcím, přispívají k duševní svěžesti a schopnosti soustředit se, stimulují zásobování kyslíkem a v neposlední řadě pomáhají při hubnutí. 10 deka bulvy obsahuje totiž jen 50 kalorií.
Kedlubna je skutečně nízkoenergetickou přirozenou potravinou, bohatou na rozpustnou i nerozpustnou vlákninu. Nastrouhat si je můžete třeba do salátu, připravit si z nich polévku nebo tolik oblíbené kedlubnové zelí bez zahušťování.
Mohlo by vás zajímat
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.