Uherský salám může působit na lidské zdraví podobně jako jogurt. Vzniká totiž fermentací
Že jsou v jogurtech zdraví prospěné mikroorganismy, to ví každý. Ale že je najdete i v uherském salámu, o tom už se příliš nemluví. Uherák totiž vzniká fermentací – obsahuje proto probiotika a také ušlechtilou plíseň rodu Penicillium.
Probiotika zlepšují rovnováhu střevní mikroflóry. Mají také příznivý vliv na vstřebávání minerálů, zejména vápníku v těle, a příznivý vliv na hustotu kostí a jejich pevnost.
Prebiotka, tedy nestavitelné složky, podporují růst prospěšných mikroorganismů v tlustém střevě. Z hlediska použitých biotechnologií jde v případě uheráku o mikroorganismy mléčného kvašení, konkrétně o bakterie mléčného kvašení rodu Lactobacillus.
Kyselina mléčná zabrání přítomnosti jiných, zdravotně nevhodných bakterií a je důležitá pro vznik a udržení charakteristické červenavé barvy salámu.
Fermentace přitom může proběhnout jak pod vlivem přírodně se vyskytujících bakterií, tak pod vlivem úmyslně přidaných „startovacích“ kultur mikroorganismů.
Nejzdravější fermentované uherské salámy kromě toho nesou na svém povrchu ušlechtilé plísně rodu Penicillium. Co někoho na první pohled odrazuje, je tedy ve skutečnosti „plesnivý“ povrch lidskému organismu prospěšný.
A ještě jedna zajímavost: fermentované zdravé salámy byly na světě mnohem dříve než zdravé jogurty. Píše se o nich dokonce v Bibli, podle které dokonce souvisely s Mojžíšovou dlouhověkostí.
Související
-
Do zdravého jídelníčku určitě patří také maso – zvláště králičí a rybí
Vegetariáni si dopřávají luštěniny, ve kterých je velké množství bílkovin, vitamínů B a vápníku. Všežravci by zas měli jíst zdravé maso, třeba od farmářů z volného chovu.
-
Sušené maso jerky je výživné, chutné a skladné. Skvěle se hodí jako svačina na výlet
Sušené maso, tradiční pokrm jihoamerických indiánů, je dnes oblíbené mezi výletníky a sportovci na celém světě.
-
Mladý sírovec připomíná chutí kuřecí maso. Nebojte se ho ochutnat
Sírovec žlutooranžový, nebo také choroš sírový, roste od května až do října na dubech, akátech, topolech i vrbách. Málokdo ví, že jde o jedlou a chutnou houbu.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka