Mladý sírovec připomíná chutí kuřecí maso. Nebojte se ho ochutnat

25. květen 2021

Sírovec žlutooranžový, nebo také choroš sírový, roste od května až do října na dubech, akátech, topolech i vrbách. Tvoří vějíře do půlkruhu, které můžou být až půl metru široké. Málokdo ví, že jde o jedlou a chutnou houbu. 

Sírovce vyrůstají těsně nad sebou, trsy jsou velmi nápadné. Na vrchu jsou jasně žluté, sírově žluté.

Kromě toho, že rostou na dubech a vrbách, se mohou sírovce vyskytnout i na stromech ovocných, jako jsou třešeň, ořešák nebo hrušeň.

Zapálené staré plodnice sloužily našim předkům na odhánění komárů, moskytů a jiného otravného hmyzu. Z rozdrcených suchých plodnic pekli v době neúrody chléb.

Mladý sírovec poznáte snadno – když ho zakrojíte, zajede do něj nůž jako do másla. Dužina mladého sírovce je šťavnatá s příjemně houbovou, trochu nakyslou chutí. Při tepelné úpravě připomínají kuřecí maso.

Tak zkuste někdy kuřecí řízky pro změnu ze sírovce žlutooranžového. Choroš nakrájejte na plátky silné asi jeden centimetr a povařte ho čtvrt hodiny ve vodě s kostkou masoxu nebo s kořením Podravka.

Poté ho nechte okapat a pak už jej obalte v klasickém trojobalu a usmažte v oleji. Sírovce jezte čerstvé, studené jsou nic moc.

Další možností přípravy je nakrájet je na proužky, podusit na cibulce, zalít smetanou a přidat kari – takto upravený sírovec si dejte s rýží.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.