Mladý sírovec připomíná chutí kuřecí maso. Nebojte se ho ochutnat
Sírovec žlutooranžový, nebo také choroš sírový, roste od května až do října na dubech, akátech, topolech i vrbách. Tvoří vějíře do půlkruhu, které můžou být až půl metru široké. Málokdo ví, že jde o jedlou a chutnou houbu.
Sírovce vyrůstají těsně nad sebou, trsy jsou velmi nápadné. Na vrchu jsou jasně žluté, sírově žluté.
Kromě toho, že rostou na dubech a vrbách, se mohou sírovce vyskytnout i na stromech ovocných, jako jsou třešeň, ořešák nebo hrušeň.
Zapálené staré plodnice sloužily našim předkům na odhánění komárů, moskytů a jiného otravného hmyzu. Z rozdrcených suchých plodnic pekli v době neúrody chléb.
Mladý sírovec poznáte snadno – když ho zakrojíte, zajede do něj nůž jako do másla. Dužina mladého sírovce je šťavnatá s příjemně houbovou, trochu nakyslou chutí. Při tepelné úpravě připomínají kuřecí maso.
Tak zkuste někdy kuřecí řízky pro změnu ze sírovce žlutooranžového. Choroš nakrájejte na plátky silné asi jeden centimetr a povařte ho čtvrt hodiny ve vodě s kostkou masoxu nebo s kořením Podravka.
Poté ho nechte okapat a pak už jej obalte v klasickém trojobalu a usmažte v oleji. Sírovce jezte čerstvé, studené jsou nic moc.
Další možností přípravy je nakrájet je na proužky, podusit na cibulce, zalít smetanou a přidat kari – takto upravený sírovec si dejte s rýží.
Související
-
Houbová bylinka rungia voní a chutná jako houby. Pěstovat ji můžete na zahradě i v květináči
Než začne houbová sezona, můžeme si vypěstovat rungii – houbovou bylinku, která opravdu chutná a voní jako čerstvé houby.
-
Shiitake, tzv. „perla mezi houbami“, je nejen mimořádně zdravá, ale i chutná
Houba Shiitake, neboli Houževnatec jedlý, pochází původně z východní Asie, kde se její léčebné účinky využívají více než 2000 let. V našich lesích ho ale bohužel nenajdete.
-
Čaga, málo známá „houba nesmrtelnosti“, má jedinečné léčivé účinky. Posiluje i imunitu
Houba čaga žije v harmonii se stromy, na kterých roste. Aby nenarušila fungování svého hostitele, roste jen pomalu. Co všechno dokáže vyléčit?
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.