Sušené maso jerky je výživné, chutné a skladné. Skvěle se hodí jako svačina na výlet

31. srpen 2023

Sušené maso, tradiční pokrm jihoamerických indiánů, je dnes oblíbené mezi výletníky a sportovci na celém světě.

Indiáni původně sušili maso buvolí, dnes je k dostání i jerky z hovězího, krůtího nebo kuřecího masa. Může být přírodní, solené anebo všelijak kořeněné – solí, pepřem, chilli apod.

Podíl bílkovin v sušeném mase je 50 procent – to je důležité, protože právě kvalitní bílkoviny by měly být součástí zdravého jídelníčku, pokud se tedy chcete udržet v dobré kondici.

Sušené maso má naopak minimum sacharidů, takže jeho konzumací nijak neohrozíte svojí váhu. Je zdrojem kvalitních minerálů, zejména železa a zinku.

Pokud si dopřejete třeba jen 30 gramů sušeného hovězího, dostanete do sebe 20 procent potřebné denní dávky zinku a 10 procent potřebné denní dávky železa. Oba tyto minerály se podílí na dobrém fungování imunitního systému a na produkci energie.

Jerky jsou nenáročné na teplotu skladování a samozřejmě i na prostor. Jsou ideální svačinou, kterou můžete mít po ruce stále. A ne jen svačinou – malé 50gramové balení vydá za jeden oběd. Nic neváží a energie má na rozdávání.

Výborně chutné je jerky i s ovocem nebo v zeleninovém salátu. Mezi sportovci je pak oblíbené proto, že díky vysokému obsahu proteinů a živočišných bílkovin po něm rostou svaly a perfektně pomáhá při regeneraci. Správně připravené sušené maso je vhodné i pro diabetiky.  

autor: Eva Bucharová | zdroje: www.lordyjerky.cz , www.profidoplnkystravy.cz
Spustit audio

Související