Sušené maso jerky je výživné, chutné a skladné. Skvěle se hodí jako svačina na výlet
Sušené maso, tradiční pokrm jihoamerických indiánů, je dnes oblíbené mezi výletníky a sportovci na celém světě.
Indiáni původně sušili maso buvolí, dnes je k dostání i jerky z hovězího, krůtího nebo kuřecího masa. Může být přírodní, solené anebo všelijak kořeněné – solí, pepřem, chilli apod.
Podíl bílkovin v sušeném mase je 50 procent – to je důležité, protože právě kvalitní bílkoviny by měly být součástí zdravého jídelníčku, pokud se tedy chcete udržet v dobré kondici.
Sušené maso má naopak minimum sacharidů, takže jeho konzumací nijak neohrozíte svojí váhu. Je zdrojem kvalitních minerálů, zejména železa a zinku.
Pokud si dopřejete třeba jen 30 gramů sušeného hovězího, dostanete do sebe 20 procent potřebné denní dávky zinku a 10 procent potřebné denní dávky železa. Oba tyto minerály se podílí na dobrém fungování imunitního systému a na produkci energie.
Jerky jsou nenáročné na teplotu skladování a samozřejmě i na prostor. Jsou ideální svačinou, kterou můžete mít po ruce stále. A ne jen svačinou – malé 50gramové balení vydá za jeden oběd. Nic neváží a energie má na rozdávání.
Výborně chutné je jerky i s ovocem nebo v zeleninovém salátu. Mezi sportovci je pak oblíbené proto, že díky vysokému obsahu proteinů a živočišných bílkovin po něm rostou svaly a perfektně pomáhá při regeneraci. Správně připravené sušené maso je vhodné i pro diabetiky.
Související
-
Sušené meruňky jsou v zimě skvělé – kromě vitamínů obsahují i vlákninu, protein nebo železo
V sušených meruňkách je spousta vlákniny, navíc jsou dobrým zdrojem proteinu a železa. Hlavně je ale v meruňkách betakaroten, v sušených dokonce více než v čerstvých.
-
Sušené plody pimetovníku lékařského používáte jako koření i vy. Říkáte jim ale „nové koření“
Sušené plody pimetovníku lékařského znáte všichni, ale pod názvem „nové koření“. Bobulky se vytvoří z malých bílých květů – sklízejí se před uzráním.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
![hurvinek.jpg hurvinek.jpg](https://sever.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/4c83e43279b642121b870ce888c62be8.jpg?itok=5JPOJ2vm)
![](https://sever.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/c61cb9fdb5b8bd1e1a6d06ebcb7110e7.jpg?itok=4Fwwcnre)
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka