Sušené plody pimetovníku lékařského používáte jako koření i vy. Říkáte jim ale „nové koření“

15. červen 2022

Sušené plody pimetovníku lékařského znáte všichni, ale pod názvem „nové koření“. Bobulky se vytvoří z malých bílých květů – sklízejí se před uzráním.

Novému koření se taky říká jamajský pepř, protože nejlepší je prý z Jamajky. V Anglii zase používají název „allspice“ – to můžeme přeložit jako „všekoření“.

V novém koření se opravdu míchají všechny možné chuti – například chuť pepře, hřebíčku, skořice i muškátového oříšku.  

Hodí se do všeho možného – od polévek a omáček po nakládání mas i zeleniny. U nás v Česku se často kombinuje s bobkovým listem.

Mleté nové koření můžete přidat do perníku. Špetka patří i do rajské omáčky.

Mírně palčivou chuť nového koření způsobuje silice pimentová. Obsahuje i třísloviny, oleje, vápník, hořčík, vitamínu A i C.

V lidovém léčitelství se používá při nachlazení nebo problémech s močovými cestami, a také při bolavých kloubech.

My si dneska právě takový odvar vhodný při bolavých kloubech nebo revmatismu připravíme. Jak na to? Budeme drtit 4 kuličky nového koření, 2  bobkové listy, 1 badyán, 4  hřebíčky a přidáme i na špičku kulatého nože skořice.

Tohle všechno zalijeme 3 deci vroucí vody, necháme 10 minut louhovat, přecedíme a můžeme začít popíjet – dvakrát denně po dobu 20 dní.

Spustit audio

Související