Čerstvé čínské zelí pak čoj je nabité vitamíny. Ještě zdravější ale je, když ho naložíte a zkvasíte

19. červen 2024

Zelí pak čoj je oblíbené v Číně a Japonsku. I u nás v Česku už jsme si k němu našli cestu. Pak čoj je spousta druhů. Liší se vzhledem, velikostí i využitím.

Jde o brukvovitou zeleninu příbuznou mangoldu. Jeho využití se u nás většinou omezilo pouze na přípravu zeleninových salátů – existuje však více způsobů, jak pak čoj v kuchyni používat.

Pokud hledáte novou zeleninu, kterou můžete začlenit do svého jídelníčku, pak je zelí pak čoj skvělou volbou. Nejlepší je konzumovat pak čoj v syrovém stavu – zachová si tak nejvíce cenných látek.

Syrové listy můžete přidat do zeleninových salátů, skvěle chutná v kombinaci s uzeným lososem, melounem nebo avokádem. Pak čoj můžete i fermentovat – samostatně nebo s kimči.

Pokud křupavé pak čoj využijete při dochucení teplých pokrmů, přidejte ho až úplně nakonec. Dobře chutná s česnekem a zázvorem.

Pak čoj obsahuje vitamíny, jako C nebo B, z minerálů je to vápník, draslík a hořčík, také antioxidanty a samozřejmě vlákninu. Tato zelenina navíc obsahuje jen velmi málo kalorií a pomáhá hubnutí.

autor: Eva Bucharová | zdroje: jaktak.cz , Google.com

Související