Ptačinec žabinec není žádný plevel, ale zdroj vitamínů a léčivka
Někdo mu říká ptačinec, někdo žabinec a jiný zase ptačinec žabinec. Je to lahodná křupavá bylinka výborná do jarních salátů nebo polévek, chutí trochu připomínající špenát.
V přírodě poznáte ptačinec žabinec podle vejčitých lístků na krátkých křehkých stvolech, zakončených bílými kvítečky ve tvaru hvězdičky. Má rád spíš vlhčí místa.
Tohle divoké koření usnadňuje trávení a výborně působí na játra. Obsahuje spoustu cenných látek – vitamíny A, C i E, rutin, betakaroten, saponiny, vápník, železo i hořčík.
Nasbírejte si celou bylinku, nať i s lístky a květy. Uložte si ji ale do košíku, ne do igeliťáku, a sbírejte ji za suchého počasí, ne za mokra – za sucha je totiž léčivá síla ptačince žabince největší.
Protože žabincová šťáva umí zatočit s kašlem i rýmou, pojďme si rychle připravit. Po návratu s procházky ptačinec žabinec propláchněte, a pak už jen rozmixujte s troškou vody. Užívejte čajovou lžičku třikrát denně, asi tak týden.
Související
-
Čaj Gaba – přítel soustředění, jater a ledvin
Čaj Gaba připutoval do Česka z Japonska. Zpracovávají ho tam speciální technologií, při které jsou listy vystaveny působení dusíku.
-
Kapusta je zázrak přírody – pomáhá při problémech s žaludkem, játry i střevy
Je fakt, že kapustu jsme jako děti většinou nenáviděli. Přitom dokáže být tak dokonalá, je to skoro zázrak přírody – tedy kromě toho, že nadýmá.
-
Ostružiny zpomalují stárnutí, chrání játra a pomáhají i při chřipce
Fialovočerné ostružiny ochraňují naše zdraví mnohem víc, než třeba oblíbené maliny. Dopřejte si je proto co nejčastěji.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.