Mák bílý má výraznou ořechovou příchuť. Obsahuje řadu zdraví prospěšných látek
Jestli máte rádi mák, zkuste pro změnu ten bílý. Má krásné růžové květy a je tzv. slepým druhem máku – jeho plodem je nepukavá, stále uzavřená kulovitá makovice.
Bílý mák je starou odrůdou máku s typickou ořechovou příchutí. Kromě výrazné chuti, kterou přidává pokrmům, aniž byste pak mezi zuby měly černá semínka, je vynikajícím zdrojem životně důležitých minerálů jako jsou hořčík, zinek nebo vápník, které jsou nezbytné pro dobré fungování všech lidských orgánů.
Maková semena obsahují také kyselinu linolovou a kyselinu olejovou. Ta první chrání srdce před mnoha onemocněními, zatímco druhá napomáhá v prevenci rakoviny prsu. Nízká kalorická hodnota bílého máku pak potěší všechny ty, kteří drží redukční dietu.
Bílý mák můžeme použít do mnoha receptů, samostatně nebo jako náhradu oříšků. Je vynikající do sušenek, na palačinkové i vaflové těsto.
Související
-
Wakame je možné přidat třeba do salátu. Je výborným zdrojem chlorofylu a minerálů
Wakame je druh hnědé mořské řasy, která se pěstuje hlavně v Koreji a Japonsku. Správně ochucený salát wakame je skutečnou lahůdkou, která navíc prospívá i našemu zdraví.
-
Černá rýže se od té bílé výrazně liší – obsahuje například mnohem víc bílkovin, vitamínů a minerálů
Černá rýže se vyznačuje výjimečnými zdraví prospěšnými vlastnostmi. Proto byste si ji měli alespoň občas zařadit do svého jídelníčku.
-
Mučenka jedlá je plná šťavnaté dužiny se spoustou vitamínů a minerálů
Exotickou, většinou tmavě fialovou mučenku můžeme lehce zaměnit s marakujou. Tato dvě ovoce se od sebe ale liší. Mučenka je menší a ne tak vejčitá jako marakuja.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka