Mučenka jedlá je plná šťavnaté dužiny se spoustou vitamínů a minerálů

4. září 2024

Exotickou, většinou tmavě fialovou mučenku můžeme lehce zaměnit s marakujou. Tato dvě ovoce se od sebe ale liší. Mučenka je menší a ne tak vejčitá jako marakuja.

Pokud jde o chuť, je mučenka sladší. Španělé toto ovoce mylně považovali za druh granátového jablka, a proto mu nejdříve říkali granadilla.

Dužina jedlé mučenky je šťavnatá a obsahuje mnoho semínek. Pokud je slupka tohoto ovoce už trochu vrásčitá, tmavě fialová, tak je zralá a má to nejlepší aroma.

Při pokojové teplotě může mučenka snadno vysychat, proto se doporučuje ji skladovat v ledničce. Tímto způsobem se může uchovávat po dobu několika týdnů.

Mučenka chutná dobře v ovocném salátu, ale také jako zmrzlina, sorbet, šťáva a dezert. Velmi oblíbená je i samotná, kdy se ze slupky vyjídá lžící.

Ze semínek mučenky se vyrábí olej, který se dále zpracovává do kosmetických produktů.

Mučenka obsahuje důležité vitamíny – C, A, E, B6 a také minerály – vápník, železo, draslík, hořčík i sodík. Také je bohatá na vlákninu, a podporuje tak trávení.

autor: Eva Bucharová | zdroje: Google.com , prodejny.kaufland.cz
Spustit audio

Související