Dobromysl prospívá nejen duševnímu zdraví. Pomáhá i předcházet nejrůznějším onemocněním
Dobromysl nemusíte hledat dlouho. Narazíme na ni na loukách i stráních a také ji s oblibou pěstujeme na zahrádkách. Možná ji znáte spíš pod názvem oregano.
Už v dávných dobách patřila mezi tzv. tzv. svatojánské kvítí – lidé jí přisuzovali léčivou, nebo dokonce kouzelnou moc. S její pomocí prý šlo dokonce přivolat lásku.
Pravdou je, že je v ní hodně silic, hořčin, tříslovin i antioxidantů. Uvolňuje křeče, podporuje činnost žaludku, jater, příznivě působí i na kvalitní spánek.
Dobromysl podporuje chuť k jídlu. Hodí se všude tam, kde se používá majoránka, má ale výraznější chuť. Nezastupitelná je v italské kuchyni při přípravě pizzy a špaget. Ve Francii je součástí známého provensálského koření. V Mexiku pak chilli koření – nelze bez ní připravit pravé chilli con carne.
Přidává se do mletých mas a gulášů, rizota, k dochucení masitých jídel a salátů.
Vyzkoušejte si třeba dobromyslový čaj – dvě lžičky dobromyslu zalijte čtvrt litrem vody a povařte dvě až čtyři minuty. Pak ještě louhujte asi čtvrt hodiny.
Odvar pijte vlažný. Pomůže při kašli, zánětu průdušek a také při zmiňovaných žaludečních problémech.
Mohlo by vás zajímat
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor

Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.