Dobromysl prospívá nejen duševnímu zdraví. Pomáhá i předcházet nejrůznějším onemocněním

27. březen 2025

Dobromysl nemusíte hledat dlouho. Narazíme na ni na loukách i stráních a také ji s oblibou pěstujeme na zahrádkách. Možná ji znáte spíš pod názvem oregano.

Už v dávných dobách patřila mezi tzv. tzv. svatojánské kvítí – lidé jí přisuzovali léčivou, nebo dokonce kouzelnou moc. S její pomocí prý šlo dokonce přivolat lásku.

Pravdou je, že je v ní hodně silic, hořčin, tříslovin i antioxidantů. Uvolňuje křeče, podporuje činnost žaludku, jater, příznivě působí i na kvalitní spánek.

Dobromysl podporuje chuť k jídlu. Hodí se všude tam, kde se používá majoránka, má ale výraznější chuť. Nezastupitelná je v italské kuchyni při přípravě pizzy a špaget. Ve Francii je součástí známého provensálského koření. V Mexiku pak chilli koření – nelze bez ní připravit pravé chilli con carne.

Přidává se do mletých mas a gulášů, rizota, k dochucení masitých jídel a salátů.

Vyzkoušejte si třeba dobromyslový čaj – dvě lžičky dobromyslu zalijte čtvrt litrem vody a povařte dvě až čtyři minuty. Pak ještě louhujte asi čtvrt hodiny.

Odvar pijte vlažný. Pomůže při kašli, zánětu průdušek a také při zmiňovaných žaludečních problémech.

Související