Zelí jedli lidé už v pravěku. Je plné vitamínů a minerálů

18. prosinec 2023

Zelí pěstujeme a jíme my lidé už 4000 let. Je bohaté na minerální látky, jako je vápník, železa, draslík, selen i zinek. Dále na vitamíny A, B, C, E, K i U.

Pravidelná konzumace zelí snižuje riziko vzniku šedého zákalu a degenerativních onemocnění očí. Méně známý vitamín U má příznivý vliv při nadměrné produkci žaludečních kyselin a refluxu.

Před každým jídlem se doporučuje sníst jeden či dva zelné listy pro správné fungování jater. Pomačkané listy lze použít k vnějšímu ošetření vyrážek, ran nebo zánětů.

Šťáva ze zelí má projímavé, což ocení hlavně lidé trpící zácpou. Nejlepší je šťáva z čerstvě odšťavněného zelí.

Šťáva z kysaného zelí obsazuje navíc probiotika, která podporují správné fungování celého trávicího systému.

Červené zelí obsahuje oproti zelí bílému více vitamínu A a B a také temně modrého barviva, které podporuje imunitní systém, působí proti infekcím v těle, potlačuje růst bakterií, zpevňuje cévy a žíly.

autor: Eva Bucharová | zdroje: mojemedunka.cz , Google.com
Spustit audio

Související