Zelí jedli lidé už v pravěku. Je plné vitamínů a minerálů
Zelí pěstujeme a jíme my lidé už 4000 let. Je bohaté na minerální látky, jako je vápník, železa, draslík, selen i zinek. Dále na vitamíny A, B, C, E, K i U.
Pravidelná konzumace zelí snižuje riziko vzniku šedého zákalu a degenerativních onemocnění očí. Méně známý vitamín U má příznivý vliv při nadměrné produkci žaludečních kyselin a refluxu.
Před každým jídlem se doporučuje sníst jeden či dva zelné listy pro správné fungování jater. Pomačkané listy lze použít k vnějšímu ošetření vyrážek, ran nebo zánětů.
Šťáva ze zelí má projímavé, což ocení hlavně lidé trpící zácpou. Nejlepší je šťáva z čerstvě odšťavněného zelí.
Šťáva z kysaného zelí obsazuje navíc probiotika, která podporují správné fungování celého trávicího systému.
Červené zelí obsahuje oproti zelí bílému více vitamínu A a B a také temně modrého barviva, které podporuje imunitní systém, působí proti infekcím v těle, potlačuje růst bakterií, zpevňuje cévy a žíly.
Mohlo by vás zajímat
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka