Stévie je přírodním sladidlem. Na rozdíl od cukru vám ale po ní kazy nehrozí
Pokud máte rádi čaj nebo kávu oslazené, a přitom chcete udělat něco pro své zdraví, zkuste místo cukru sladkou rostlinu – stévii. Říká se jí cukr z přírody a pěstovat ji můžete i doma.
V létě ji můžete nechat venku, v zimě si ji ale vezme dovnitř, protože mrazy by nezvládla.
Lístky sbírejte každé tři týdny – usušené je pak můžete skladovat mnoho týdnů.
Stévie pochází z Paraquaye a tamní indiáni ji už před staletími používali jako významnou léčivku. Dokonce se zjistilo, že díky užívání stévie netrpí kazivostí zubů.
Tato rostlina zlepšuje trávení a snižuje únavu, ale hlavně se používá právě místo cukru, jako sladidlo. Je totiž 300krát sladší než cukr.
Dá se s ní sladit čaj i sladké pečivo. Jednomu hrnku krystalového cukru odpovídá jedna až dvě lžíce práškovaných listů stévie nebo dvě až tři lžíce sušených drcených lístků.
Nejjednodušší dávkování je vylouhovat dva nebo tři nakrájené nebo nadrcené lístky přímo v konvičce s dalšími čerstvými bylinkami po dobu cca 15 minut a poté scedit.
Mohlo by vás zajímat
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.