Hrušky jsou nejen sladké, ale i zdravé. Pomohou vám udržet se v dobré fyzické i duševní kondici
Hrušky jsou nejlepší syrové, ale protože je v nich hodně vlákniny, někomu chutnají více tepelně zpracované – jako rychlý kompot. Tak jak tak jsou velmi zdravé.
Hrušky jsou ovocem bohatým nejen na vlákninu, ale také na vitamíny a minerály. Jsou dobrým zdrojem vitamínu C. Neobsahují žádný sodík, naopak je v nich hodně draslíku.
Hrušky podporují dobré fungování ledvin. Obsahují antioxidanty, které se zaslouží o správné fungování střev.
Zralé a měkké hrušky jsou lehce stravitelné, už do hodiny se dostanou do tlustého střeva. Hrušky mají vysoký obsah vody, takže skvěle osvěží a také pomůžou při hubnutí.
Odvar z hrušek podávají lidoví léčitelé při horečce a zimnici. Díky vysokému obsahu jódu pomáhají štítné žláze setrvat v dobré kondici. Stopové prvky a fosfor, které hrušky obsahují, působí příznivě na náš mozek a na naší koncentraci.
S hruškami můžeme v kuchyni kouzlit. Je z nich výborný kompot, můžeme jimi doplnit sýrový talíř, vylisovat z nich mošt anebo z nich vydestilovat hruškovici.
Související
-
Hrušky se sýrem a ořechy
Suroviny: 2 velké zralé hrušky (můžete použít i kompotované), 4 polévkové lžíce nastrouhaného nebo rozdrobeného sýra s modrou plísní, 4 lžíce mletých vlašských ořec...
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.