Kukuřice je rostlinou Nového světa. K nám se ale dostala díky Romům
Kukuřice patří mezi obiloviny, stejně jako pšenice, ječmen či oves. Někdo ji zná jen z kina jako popcorn, ale využívá se mnohem víc – například při výrobě oleje, škrobu, mouky nebo glukózy.
Kukuřice je původem americkou rostlinou, tedy rostlinou Nového světa. Podle archeologických výzkumů rostla v Mexiku už 7 000 let před naším letopočtem.
Nás s ní zřejmě seznámili Romové, kteří ji na jižní Slovensko a Moravu přenesli z Turecka a Rumunska v 17. století. Proto se jí také říkalo turecká pšenice nebo turecké žito.
Jestli má toto indiánské zrní nějaké eso v rukávu, tak je to velké množství glukózy. Ta je nezbytným motorem naši mentální i fyzické energie. Navíc zvyšuje odolnost vůči stresu a podporuje soustředění.
Kromě glukózy obsahuje kukuřice vysoké množství vitamínů skupiny B, které jsou důležité pro správnou funkci orgánů a zlepšují také stav vlasů, nehtů a pleti.
Navíc pomáhá snižovat cholesterol. Obsahuje také železo, hořčík, zinek, mangan, selen -–právě ty jsou důležité pro správnou krvetvorbu a okysličování buněk.
Kukuřice je přirozeně bezlepková potravina, proto je nepostradatelnou součástí jídelníčku každého celiaka. Můžete si ji dopřát syrovou, vařenou, v pečivu i v kaších.
My si dneska dáme kukuřici grilovanou. Jak na to? V misce utřete trochu másla s česnekem a čerstvými bylinkami, solí a pepřem. Kukuřičný klas tím vším potřete, zabalte do alobalu a na rozehřátém grilu grilujte ze všech stran – dohromady asi 20 minut. Pak ještě trochu osolte a můžete podávat!
Související
-
Nakupujete bezlepkové pečivo? Čím méně „éček“, tím lépe
Bezlepkové pečivo je takové, které neobsahuje ani stopy lepku. Přirozeně bezlepkové jsou například kukuřice, pohanka, rýže, proso nebo amarant.
-
Lenka Mičová - o bezlepkové dietě a životě s celiakií
Celiakie je celoživotní onemocnění způsobené nesnášenlivostí na lepek. Jedinou terapií je celoživotní vyloučení této látky z potravy. Jak si vytvořit pestrý jídelní...
-
Bezlepková dieta – nový trend i pro zdravé?
Bezlepková dieta je naprostou nezbytností pro osoby s nesnášenlivostí lepku, s celiakií. Bezlepkové potraviny ale v poslední době vyhledává čím dál více zdravých li...
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka