Kukuřice je rostlinou Nového světa. K nám se ale dostala díky Romům
Kukuřice patří mezi obiloviny, stejně jako pšenice, ječmen či oves. Někdo ji zná jen z kina jako popcorn, ale využívá se mnohem víc – například při výrobě oleje, škrobu, mouky nebo glukózy.
Kukuřice je původem americkou rostlinou, tedy rostlinou Nového světa. Podle archeologických výzkumů rostla v Mexiku už 7 000 let před naším letopočtem.
Nás s ní zřejmě seznámili Romové, kteří ji na jižní Slovensko a Moravu přenesli z Turecka a Rumunska v 17. století. Proto se jí také říkalo turecká pšenice nebo turecké žito.
Jestli má toto indiánské zrní nějaké eso v rukávu, tak je to velké množství glukózy. Ta je nezbytným motorem naši mentální i fyzické energie. Navíc zvyšuje odolnost vůči stresu a podporuje soustředění.
Kromě glukózy obsahuje kukuřice vysoké množství vitamínů skupiny B, které jsou důležité pro správnou funkci orgánů a zlepšují také stav vlasů, nehtů a pleti.
Navíc pomáhá snižovat cholesterol. Obsahuje také železo, hořčík, zinek, mangan, selen -–právě ty jsou důležité pro správnou krvetvorbu a okysličování buněk.
Kukuřice je přirozeně bezlepková potravina, proto je nepostradatelnou součástí jídelníčku každého celiaka. Můžete si ji dopřát syrovou, vařenou, v pečivu i v kaších.
My si dneska dáme kukuřici grilovanou. Jak na to? V misce utřete trochu másla s česnekem a čerstvými bylinkami, solí a pepřem. Kukuřičný klas tím vším potřete, zabalte do alobalu a na rozehřátém grilu grilujte ze všech stran – dohromady asi 20 minut. Pak ještě trochu osolte a můžete podávat!
Související
-
Nakupujete bezlepkové pečivo? Čím méně „éček“, tím lépe
Bezlepkové pečivo je takové, které neobsahuje ani stopy lepku. Přirozeně bezlepkové jsou například kukuřice, pohanka, rýže, proso nebo amarant.
-
Lenka Mičová - o bezlepkové dietě a životě s celiakií
Celiakie je celoživotní onemocnění způsobené nesnášenlivostí na lepek. Jedinou terapií je celoživotní vyloučení této látky z potravy. Jak si vytvořit pestrý jídelní...
-
Bezlepková dieta – nový trend i pro zdravé?
Bezlepková dieta je naprostou nezbytností pro osoby s nesnášenlivostí lepku, s celiakií. Bezlepkové potraviny ale v poslední době vyhledává čím dál více zdravých li...
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Historická detektivka z doby, kdy byl hrad Zlenice novostavbou. Radovan Šimáček jako průkopník žánru časově předběhl i Agathu Christie!
Vladimír Kroc, moderátor


Zločin na Zlenicích hradě
Šlechtici, kteří se sešli na Zlenicích, aby urovnali spory vzniklé za vlády Jana Lucemburského, se nepohodnou. Poté, co je jejich hostitel, pan Oldřich ze Zlenic, rafinovaně zavražděn, tudíž padá podezření na každého z nich. Neunikne mu ani syn zlenického pána Jan, jemuž nezbývá než doufat, že jeho přítel Petr Ptáček celou záhadu rozluští...