Zdužnatělé stopky dužistopky jsou sladké jako med. Listy se zase využívají k léčbě onemocnění jater

4. březen 2021

Dužistopka sladká je doma v Číně, Japonsku a Koreji, daří se mu ale i v našich podmínkách. Jde o mohutný okrasný keř, který má také chutné plody, vlastně stopky.

Dužistopka sladká, které se říká také japonské rozinky nebo orientální rozinky nebo hrozinkový strom, roste volně jako okrasný keř. Zdobí ho bílé chocholky květů, ale dá se i pěstovat – a to hlavně pro zdužnatělé stopky, které chutnají podobně jako sušené hroznové víno, tedy rozinky.

Zdužnatělé stopky se mohou jíst syrové. Používají se také k výrobě cukrátek pro mlsouny – dokonce mohou případně nahradit i med.

V tradiční čínské medicíně využívají listy dužistopky k léčbě nemocí jater. Staří léčitelé doporučovali dužistopku sladkou i po požití nadměrného množství alkoholu.

Spustit audio

Související