Dejte šanci pohance. Předejdete nemocem jater, mozku i srdce a navíc je bezlepková

8. leden 2021

O pohance v poslední době slyšíme, že je to neprávem zapomenutý všelék. A bude na tom asi něco pravdy. Přestože jí lidé znali už před 2 000 lety, teď ji objevujeme znovu.

V Čechách pěstujeme pohanku, která je doma v Himálaji, od 12. století. Za svůj název vděčí zřejmě Tatarům – pohanům, kteří ji vozili senou při nájezdech do Evropy. V posledních letech se stala pomyslnou královnou zdravé výživy.

Semena pohanky obsahují opravdu spoustu dobrého – od draslíku, fosforu, vápníku, železa, zinku až po vitamíny B, E, rutin anebo nenasycené mastné kyseliny.

Rutinu obsahuje pohanka opravdu hodně, hlavně v nati, slupkách a semenech. Rutin prospívá cévám v celém organismu. Vrací jim pružnost a spolu s vitamínem E cévy i léčí. Spolu s vitaminem C snižuje riziko trombózy, infarktu nebo mozkové mrtvice. Proto je dobré jíst k pohance syrovou zeleninu.

V pohance najdeme i další důležitý prvek – cholin. Regeneruje jaterní buňky poškozené nemocí nebo alkoholem. Pomáhá také odbourávat nahromaděný tuk v játrech.

Pohanka je cenným zdrojem vlákniny. Patří k bezlepkovým potravinám a je vhodná i pro celiaky. Hodí se do polévek, kaší, pomazánek, salátů, rizot, k zapékání.

My si teď připravíme pohanku se zeleninou. Jak na to? Připravte si 200 gramů pohanky, cuketu, pórek, celer a mrkev. Do 1,5 litru osolené vroucí vody vysypte pohanku, přikryjte pokličkou a nechte 20 minut stát, než nabobtná. Nevařte!

Na pánvi krátce osmahněte zeleninu, smíchejte s pohankou a nakonec přidejte sójovou omáčku podle chuti. Dobré chutnání!

Spustit audio

Související