Klikva je přírodní zásobárnou vitamínu C. Využít ji můžete při léčbě ledvin i močových cest

14. říjen 2020

Borůvky, brusinky a klikva, to je jedna rodina. Dnes se zaměříme na klikvu a na látky v ní obsažené, kterými může prospět ke zdraví našeho těla.

Klikva velkoplodá má ráda slunce i polostín. Dobře se jí daří ve stále vlhké půdě. Odolává i extrémní zimě. V našem kraji klikva roste např. na rašeliništích v Krušných horách.

Klikva má malé kyselé plody s vysokým obsahem vitamínu C. Plody obsahují látku, která likviduje infekce, ovlivňuje kyselost moči a působí proti bakteriím.

Sklenice klikvové šťávy denně zabrání vzniku ledvinových kamenů a zánětu močového měchýře. Pomůže při léčení nemocí ledvin a močových cest.

Rozmačkané plody klikvy uvařené ve vodě můžete prolisovat, přidat do šálku horké vody a pít při silném kašli nebo astmatickém záchvatu.

Můžete je také zavařit s cukrem nebo vyzkoušet jogurt či zmrzlinu s klikvovým protlakem.

Protlak si připravíte tak, že bobule krátce povaříte ve vodě, prolisujete a přidáte trochu cukru. Klikva také bývá součástí čajových směsí a potravinových doplňků ve formě tablet.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.