Klikva je přírodní zásobárnou vitamínu C. Využít ji můžete při léčbě ledvin i močových cest

14. říjen 2020

Borůvky, brusinky a klikva, to je jedna rodina. Dnes se zaměříme na klikvu a na látky v ní obsažené, kterými může prospět ke zdraví našeho těla.

Klikva velkoplodá má ráda slunce i polostín. Dobře se jí daří ve stále vlhké půdě. Odolává i extrémní zimě. V našem kraji klikva roste např. na rašeliništích v Krušných horách.

Klikva má malé kyselé plody s vysokým obsahem vitamínu C. Plody obsahují látku, která likviduje infekce, ovlivňuje kyselost moči a působí proti bakteriím.

Sklenice klikvové šťávy denně zabrání vzniku ledvinových kamenů a zánětu močového měchýře. Pomůže při léčení nemocí ledvin a močových cest.

Rozmačkané plody klikvy uvařené ve vodě můžete prolisovat, přidat do šálku horké vody a pít při silném kašli nebo astmatickém záchvatu.

Můžete je také zavařit s cukrem nebo vyzkoušet jogurt či zmrzlinu s klikvovým protlakem.

Protlak si připravíte tak, že bobule krátce povaříte ve vodě, prolisujete a přidáte trochu cukru. Klikva také bývá součástí čajových směsí a potravinových doplňků ve formě tablet.

Spustit audio

Související