Ovesné vločky byste si měli dopřávat denně. Jsou plné vitamínů a energie
Oves je nejmladším sourozencem pšenice, žita a ječmene. Tato rostlina má místo nejen v kuchyni, ale i v péči o zdraví.
Než začete z ovsa cokoliv vařit, je třeba ho nafermentovat den předem ve vodě se lžící probiotik – jako je třeba jablečný ocet, umeocet, kefír, jogurt nebo citrón.
V ovsu je spousta zdraví prospěšných látek. Komplexní sacharidy, vláknina, jsou v něm i kvalitní tuky, vitamíny B i E. Oves je bohatý na fosfor, hořčík i zinek. Složité cukry obsažené v ovsu se rozkládají v těle postupně a nezatěžují orgány.
Odvar z ovesných vloček používali naši předkové při problémech se zácpou. Germánští válečníci si před každým válečným tažením dopřáli kaši z ovsa. Měli prostě vyzkoušeno, kolik dodá energie. A Skotové nejen že pekli z ovsa chleba, ale vyráběli z něj i whisky.
Když zkombinujete ovec a luštěniny, obojí řádně nafermentované den předem, můžete si připravit karbanátky. Na talíř ještě přidejte naklíčené mungo a tofu. A máte kompletní dávku proteinů.
Mohlo by vás zajímat
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.