Ovesné vločky byste si měli dopřávat denně. Jsou plné vitamínů a energie

6. prosinec 2022

Oves je nejmladším sourozencem pšenice, žita a ječmene. Tato rostlina má místo nejen v kuchyni, ale i v péči o zdraví.

Než začete z ovsa cokoliv vařit, je třeba ho nafermentovat den předem ve vodě se lžící probiotik – jako je třeba jablečný ocet, umeocet, kefír, jogurt nebo citrón.

V ovsu je spousta zdraví prospěšných látek. Komplexní sacharidy, vláknina, jsou v něm i kvalitní tuky, vitamíny B i E. Oves je bohatý na fosfor, hořčík i zinek. Složité cukry obsažené v ovsu se rozkládají v těle postupně a nezatěžují orgány.

Jarní ovesné placičky

Odvar z ovesných vloček používali naši předkové při problémech se zácpou. Germánští válečníci si před každým válečným tažením dopřáli kaši z ovsa. Měli prostě vyzkoušeno, kolik dodá energie. A Skotové nejen že pekli z ovsa chleba, ale vyráběli z něj i whisky.

Když zkombinujete ovec a luštěniny, obojí řádně nafermentované den předem, můžete si připravit karbanátky. Na talíř ještě přidejte naklíčené mungo a tofu. A máte kompletní dávku proteinů.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.