Kerblík bývá v kuchyni neprávem opomíjen. Obsahuje přitom vitaminy, minerály a umí i léčit

17. červen 2021

Kerblík je chutný i léčivý. Ještě na začátku 20. století šlo o bylinku v českých kuchyních velmi oblíbenou, časem se ale na něj zapomnělo.

Kerblíku říkali dříve tako stokláska nebo třebule. Kerblík setý můžeme použít při vaření jako koření.

Chutná je směs kerblíku s petrželí, pažitkou a třeba i pelyňkem. Takovou směsí můžete okořenit omeletu, pečené maso, ryby, polévku, zeleninová jídla i pomazánky.

Kerblíkem zkuste posypat vařené brambory s máslem – nebudete litovat! Nnebo ho přidejte do bramborové kaše či bešamelové omáčky.

Chuť má jemnou, trochu podobnou petrželce. Takže jí nekombinujte s rozmarýnem nebo majoránkou, ty by jí její chuť potlačily.

Kerblík je také bylinkou léčivou. Obsahuje vitamíny A a C, železo i hořčík a navíc aromatickou silici. Pomáhá při zažívacích potížích, zmírňuje nadýmání, podpoří trávení.

autor: Eva Bucharová | zdroje: www.korenime.cz , www.relaxuj.cz , www.ireceptar.cz , www.koreni-samuel.cz
Spustit audio

Související