Kerblík bývá v kuchyni neprávem opomíjen. Obsahuje přitom vitaminy, minerály a umí i léčit
Kerblík je chutný i léčivý. Ještě na začátku 20. století šlo o bylinku v českých kuchyních velmi oblíbenou, časem se ale na něj zapomnělo.
Kerblíku říkali dříve tako stokláska nebo třebule. Kerblík setý můžeme použít při vaření jako koření.
Chutná je směs kerblíku s petrželí, pažitkou a třeba i pelyňkem. Takovou směsí můžete okořenit omeletu, pečené maso, ryby, polévku, zeleninová jídla i pomazánky.
Kerblíkem zkuste posypat vařené brambory s máslem – nebudete litovat! Nnebo ho přidejte do bramborové kaše či bešamelové omáčky.
Chuť má jemnou, trochu podobnou petrželce. Takže jí nekombinujte s rozmarýnem nebo majoránkou, ty by jí její chuť potlačily.
Kerblík je také bylinkou léčivou. Obsahuje vitamíny A a C, železo i hořčík a navíc aromatickou silici. Pomáhá při zažívacích potížích, zmírňuje nadýmání, podpoří trávení.
Mohlo by vás zajímat
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.