Dýně, královna podzimní kuchyně. Nechte se inspirovat recepty šéfkuchaře
K podzimu neodmyslitelně patří některá sezónní jídla – například různé pokrmy z dýní. Zdeněk Kubíček, šéfkuchař z ústeckého zámečku Větruše si pro vás přichystal pár receptů.
Muškátová, špagetová nebo tradiční dýně hokaido. Variant na dýňovou polévku je nespočet, podle šéfkuchaře můžeme tuto polévku připravit na jakýkoliv způsob, tady je pár příkladů:
Asijská dýňová polévka:
- Kokosové mléko
- Koriandr
- Chilli
- Zázvor
- Dát to do jednoho hrnce s hokaido dýní, vše rozvařit, a nakonec rozmixovat dohladka ponorným mixérem.
Italská varianta:
- Olivový olej
- Šalotka
- Česnek
- Necháme jen zesklovatět, poté přidáme suché bílé víno, máslová dýně nebo hokaido, zalít zeleninovým vývarem, rozvařit a opět rozmixovat
Jedna z českých variant:
Domácí vyuzený špek nakrájený na kostičky, přidat k němu cibuli, dýně na kostky, zarestujeme, zalijeme masovým vývarem, lze přidat i podíl mrkve
Přidejte dýni do kynutého těsta. Budete příjemně překvapeni
Z dýně lze vykouzlit mnoho dalších pokrmů – můžeme například vyzkoušet obměnu bramboráků, kdy dáme do směsi poměrovou číst nastrouhané dýně.
Šéfkuchař Kubíček používá dýňové pyré například do kynutého těsta: „Má to takovou příjemnou naoranžovatělou barvu. Těsto je pak také delší dobu vláčnější.“
Aby bylo těsto takové, jaké má být, nahrazuje Zdeněk Kubíček mléko v těstě ze třetiny dýňovým pyré, místo litru mléka tedy pak dá například do těsta jen 650 ml. Z tohoto těsta lze udělat cokoliv, co z normálního kynutého těsta – například koláče, dukátové buchtičky nebo také smažené koblížky.
Související
-
Dýňová semínka jezte i při dietě. Obsahují zdravé tuky, které tělo potřebuje
Dýně obecká, nebo také tykev obecná, roste na naší planetě už tisíce let. I když jsou dýňová semínka plná tuků, jsou to zdravé tuky, které jsou pro naše tělo velmi cenné.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.