Muškátový oříšek je malý zázrak nejen v kuchyni. Je plný vitamínů a umí i léčit

17. únor 2022

Muškátový oříšek je doma v Portugalsku, ale už dávno se rozkutálel do kuchyní celého světa. A to je velmi dobře, protože je nejen chutný, ale i velmi zdravý.

Muškátový oříšek je nasládlý, trochu štiplavý a ozvláštní chuť i vůni připravovaného jídla. Můžete ho nastrouhat do polévky, bešamelové omáčky nebo do cukrovinek.

Opravdu ho ale stačí jen na špičku nože. Ne víc, to by jídlo zhořklo. A taky kvůli zdraví, velké množství muškátového oříšku může mít halucinogenní účinky, oříšek patří nejen mezi koření ale i drogy.

Muškátový oříšek

V malém množství je ale téměř zázračný. Obsahuje draslík, železo, mangan, hořčík, měď, vitamíny skupiny B. Má antimikrobiální a protizánětlivé vlastnosti. Obsahuje látky, které pomůžou vypořádat se úzkostí a stresem.

Esenciální těkavé oleje v muškátovém oříšku obsažené jsou účinné při léčbě bolavých kloubů. Stačí smíchat trochu muškátového oleje třeba s kokosovým nebo olejovým a klouby namazat. Bolesti kloubů zmírníte i tím, že bude přidávat špetku oříšku do jídla.

Muškátový oříšek pomůže s akné. Stačí nastrouhat oříšek do medu, směsí potřít pokožku, nechat dvacet minut působit a pak opláchnout vodou. A jestli máte potíže s usnutím, i tady může muškátový oříšek pomoci.

Má uklidňující účinky a stimuluje vytváření serotoninu. Stačí do šálku teplého mléka přidat špetku oříšku a popíjet před spaním. Kromě toho, že lépe usnete, podpoříte dobré fungování vašeho mozku.

Spustit audio

Související