Dýňová semínka jsou velmi kalorická. Přesto by měla patřit do našeho jídelníčku

26. únor 2024

Dýňová semínka jsou sice plná tuků, jde ale o tuky, které jsou pro naše tělo velmi cenné. Navíc v sobě mají i spoustu zinku, omega-3 nenasycených mastných kyselin a dalších cenných látek.

Dýňová semínka mají jemně ořechovou chuť a jsou velmi dobře stravitelná. Můžete je jíst nejen samotná, ale také je přidat do salátu nebo do polévky – třeba té z dýně Hokkaido.

Prospívají zdraví, protože jsou plná vitamínů, minerálů, mastných kyselin, obsahují zinek, měď, železo, hořčík, fosfor, draslík i vápník.

I když jsou tato semínka kalorická a plná tuků, neměli byste se jim vyhýbat ani při hubnutí. Obsahují zdravé tuky, které tělo i při dietě potřebuje.

Dýňová semínka pomáhají ke zlepšení stavu vlasů, kůže a nehtů, dobře působí na trávení. Jako prevence pro posílení zdraví vám stačí jedna kávová lžička semínek denně.

A teď si dáme pamlsek z dýňových semínek. Semínka namočíme na 24 hodin do slaného nálevu, pak scedíme a necháme oschnout, promícháme s olivovým olejem a rozsypeme na pečicí papír. Troubu rozpálíme na 150 °C a pečeme asi půl hodiny, dokud semínka nezezlátnou. Nezapomínáme je každých deset minut promíchat.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.