Chřest je lahodná pochoutka plná zdraví prospěšných látek
Česko bývalo chřestovou velmocí a snad i proto vznikl název chřest namísto řeckého asparagos. Chřest je v posledních letech znovu oblíbený a to je dobře, protože tato pochoutka je nabitá vitamíny, minerály a dalšími zdravými složkami.
Sežeňte si chřest vždycky co nejčerstvější. Zelený nijak neloupejte – jen ho krátce, nakrájený na špalíky, orestujte na olivovém oleji. Zachová si tak svou typickou chuť a posílí vaše zdraví.
Chřest obsahuje řadu vitamínů, minerálů, antioxidanty, aminokyseliny a samozřejmě vlákninu. Je velkým zdrojem například draslíku, který pozitivně působí na snižování krevního tlaku. Z minerálů můžeme jmenovat i vápník, selen, rutin.
Chřest má tu výhodu, že obsahuje minimum tuků a přitom skvěle zasytí. Jsou v něm vysoce zastoupeny vitamíny skupiny B, například B5, který stimuluje pohlavní hormony, také vitamíny C, E, K.
Nejkřehčí jsou hlavičky chřestu – pokud je orestujete na olivovém oleji a na zkus zjistíte, že jsou tak akorát, stačí přidat vaše oblíbené uvařené těstoviny, olivy, rajčata, parmezán, přidat sůl, oregano a bazalku a výtečný teplý salát je hotový cobydup.
Související
-
Čerstvý chřest má pozoruhodný vliv na naše zdraví. Vychutnat si ho ale můžete jen 2 měsíce v roce
Chřest je nejen lahodná delikatesa, ale i „superpotravina“. Málo se ví, že je bohatý na živiny a patří mezi nejzdravější druhy zeleniny.
-
Zapečený chřest s bylinkovou rýží
Suroviny:250g bylinkové rýže (rýže uvařená s bylinkami), balíček chřestu, 400g sýra typu Gouda nebo Parmazán, 1,5 dc zakysané smetany, sůl a pepř.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.