Jedinečnou chuť i zdraví prospěšné látky jasmínového čaje znali už ve staré Číně
Jasmín je doma v subtropickém Středomoří, ale i v našich podmínkách je vyhledávaným a oblíbeným keřem, který se dá pěstovat na zahradě i ve větších nádobách. Jasmínové květy nejen omamně voní – dá se z nich připravit i chutný čaj.
Jasmínový čaj má vynikající antioxidační a protizánětlivé vlastnosti. Lidé, kteří tento dar přírody konzumují, mají silnější imunitní systém. Vysoký obsah minerálů a vitamínů v jasmínovém čaji totiž imunitu posiluje a chrání organismus před mnoha druhy virů a infekcí.
V tradiční čínské medicíně je jasmínový čaj už tradičně vyhledáván pro své léčivé účinky, a to především na oblast žaludku, jater a sleziny. Užívá se často i při průjmech či bolestech v podbřišku.
Jasmínový čaj doporučují léčitelé i ke zmírnění depresí, posílení sebevědomí, optimismu a k uvolnění emočního napětí.
V kosmetickém průmyslu nachází jasmín využití u suché, dehydrované neb křehké pleti. Pomáhá hojení, desinfikuje a zabraňuje infekcím a je skvělým pomocníkem proti ekzémům.
Správná příprava jasmínového čaje je taková, že dvě lžičky sušených květů přelijete 400 mililitry vody o 90 °C a louhujete tři minuty.
Mohlo by vás zajímat
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.