Slovo kefír pochází z turečtiny. Znamená „cítit se dobře“

27. listopad 2024

Po celá staletí kefír užíváme pro jeho blahodárné působení na naše zdraví. Tento fermentovaný nápoj je plný prospěšných probiotik, tedy živých kultur. Jeho jméno je odvozeno od tureckého „keif“, které znamená „cítit se dobře“.

Kefír lze připravit z jakéhokoliv druhu mléka – ovčího, kozího, kravského nebo dokonce rostlinných alternativ, jako je rýžové nebo kokosové mléko.

Kefír obsahuje mnoho živin, jako je biotin a kyselina listová, které pomáhají nakopnout imunitní systém a chránit buňky.

Kefír připravený z plnotučného mléka obsahuje vysoké množství vápníku. Mléčná složka kefíru obsahuje ty nejdůležitější minerály pro udržení správné hustoty kostí – fosfor, vápník, hořčík, vitamin D i vitamin K2.

Právě vitamin K2 je nezbytným vitaminem pro zdraví kostí. Jeho množství v mléce, a následně i v kefíru, se odvíjí od stravy zvířat. Je třeba, aby se kráva pásla na trávě, ze které získává vitamin K1 a ten v těle přeměňuje na vitamin K2. Naše tělo to umí pouze v minimálním množství, a proto je třeba vitamin K2 doplňovat v jídle. A ideálním zdrojem jsou právě mléčné výrobky od zvířat pasoucích se na trávě.

Kefírové kultury ovlivňují stav kůže. Pokud není střevo v pořádku, vysílá „špatné“ signály do kůže a narušuje její zdravou funkci. Může to vést k problémům, jako je akné, psoriáza, vyrážky i ekzémy.

Kefír přináší hodné bakterie zpět do střeva a pomáhá tak navrátit zdraví i do naší kůže.

Lidé, kteří mají problém s trávením laktózy (mléčného cukru), se obecně musí mléčným výrobkům vyhýbat. V kefíru ale dochází k přeměně laktózy na kyselinu mléčnou, čímž činí původní mléko snáze stravitelné.

autor: Eva Bucharová | zdroje: wugi.cz , kulturistika.cz
Spustit audio