Divoká rýže je semenem vodní traviny. Hodí se k zelenině i do salátů

18. listopad 2024

Divoká rýže vás může zaujmout neobvyklou chutí. Bývá často součástí vegetariánských směsí. Při kuchtění Při vaření je vhodné ji kombinovat s ostatními druhy rýže.

Divoká nebo také indiánská rýže je ve skutečnosti semenem vodní traviny ovsuchy bahenní. Pro indiány bývala v minulosti důležitou potravinou – sklízeli ji z kánoí v mělkých vodách podél břehů jezer a řek.

Cíleně se tato rýže pěstuje na zaplavovaných polích. Je velmi výživná, z vitaminů obsahuje především vitamin B, ale má v sobě také minerály, bílkoviny a vlákninu. Zrna jsou delší, tmavá.

Divoká rýže podporuje trávení a správné fungování imunitního systému. Je tužší než běžná rýže a proto ji musíme důkladně kousat.

Často se připravuje v kombinaci s jinými druhy rýží. Nejprve je potřeba ji přebrat a zbavit případných nečistot. Potom ji v sítu důkladně propláchneme studenou vodou.

Po propláchnutí ji nasypeme do hrnce a doplníme vodou. Na jeden díl indiánské rýže použijeme přibližně čtyři díly vody. Osolíme. Indiánskou rýži vaříme při mírném varu přibližně 45 až 50 minut – dokud není měkká.

Dobu vaření můžete zhruba o polovinu zkrátit, pokud indiánskou rýži předem namočíte, a to alespoň na čtyři hodiny, nejlépe však na celou noc.

Správně uvařená rýže by měla začínat pukat, ale přitom být stále pevná. Snadno se převaří.

Divoká rýže s neobvyklou výraznou chutí bývá součástí polévkových vegetariánských směsí. Také je vhodné ji podávat k zelenině, do rizot nebo do salátů.

autor: Eva Bucharová | zdroje: toprecepty.cz , potravinyarax.cz
Spustit audio

Související