Bílá ředkev daikon detoxikuje organismus. V ledničce přitom vydrží i několik týdnů

14. říjen 2019

Není to žádná ředkvička, ale opravdu ředkev – ředkev daikon je totiž dlouhá od 20 do 40 centimetrů. Oproti klasické ředkvičce chutná jemněni a lahodněji.

Je v ní hodně vitamínu C – úplně nejvíc v listech. Šťáva z bílé ředkve má podobné enzymy jako ty, které máme v zažívacím traktu. Usnadňují trávení sacharidů, bílkovin i tuků. To zabrání zácpě a zvýší účinnost živin ve střevě.

Bílá ředkev je už dávno známá jako diuretikum, tedy podpora močení. Pomáhá tak udržovat ledviny čisté a fungující, protože odstraňuje přebytečné toxiny, tuky, a dokonce i přebytečnou vodu.

Je bohatým zdrojem vápníku, nezbytného pro zdraví kostí. Pokud máte našlápnuto k osteoporóze, nebo začínáte pociťovat bolest související se stářím, přidejte ředkev do svého jídelníčku.

Olej z bílé ředkve je poměrně vzácný, nicméně aplikuje se přímo na kůži, neboť je známý pro svoje účinky proti stárnutí. Antioxidační vlastnosti ředkve přitom pomáhají proti účinkům volných radikálů.

Doma si ředkev daikon připravíte úplně jednoduše. Jak na to? Stačí, když si ji nastrouháte a ochutíte sójovou omáčkou, nebo jen nakrájíte na kolečka a pokapete olivovým olejem. Jíst ji můžete ke chlebu s máslem, ale i k vařeným jídlům, jako přílohu. Také si ji můžete uvařit, upéct, usmažit – vše závisí na vaší fantazii.

Spustit audio

Související

  • Daikon namasu - salát z ředkve a mrkve

    Pamatujte na přísun vitamínů - japonská kuchyně tomu přeje...Suroviny a postup:Očistíme si bílou ředkev a mrkev - množství: 2 díly ředkve a 1 díl mrkve - a nakrájím...

  • Bílá ředkev plněná jehněčím

    Suroviny: 1 větší bílá ředkev, 400 g jehněčí plece nebo kýty, 1 vejce, 2 stroužky česneku, 1/4 veky, 1dl mléka, 1 střední cibule, 50 g slaniny, 1 lžíce mouky, 0,5 d...