Bílá ředkev plněná jehněčím
Suroviny: 1 větší bílá ředkev, 400 g jehněčí plece nebo kýty, 1 vejce, 2 stroužky česneku, 1/4 veky, 1dl mléka, 1 střední cibule, 50 g slaniny, 1 lžíce mouky, 0,5 dl bílého vína, sůl, pepř, tymián.
Postup: Ředkev oloupeme, seřízneme konce, podélně rozřízneme a vydlabeme dvě jamky v každé půlce. Jehněčí maso umeleme s vekou namočenou v mléce. Osolíme asi lžičkou soli, přidáme dvě špetky čerstvě mletého pepře, utřený česnek, vejce, vychladlou opraženou slaninu s cibulí a důkladně vymícháme. Směsí naplníme vydlabané ředkve, které předtím posolíme a lehce popepříme. Vložíme do pekáčku a pečeme při 180°C asi hodinu. Podléváme vodou nebo vývarem. Když je upečeno, výpek slijeme, dáme do pánve, zastříkneme bílým vínem a přidáme snítku tymiánu. Zredukujeme, zaprášíme moukou a provaříme. Podáváme s rýží, nebo šťouchanými, gratinovanými bramborami.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.