Guláš proti upírům

1kg hovězí kližky, 250g hovězího předního, 1 kg cibule nakrájené na kostičky, olej, hovězí vývar nebo masox, gulášové koření, chilli, pálivá paprika a hodně česneku. Pracujeme s papiňákem. Cibuli osmahneme na oleji dohněda. Přidáme nakrájenou kližku (nepodléváme, může se trochu přichytit), občas zamícháme, to vše asi 30-40 minut. Přidáme trochu hovězího vývaru a dusíme asi 20 minut. Otevřeme a vsypeme pytlíček gulášového koření, můžeme přiostřit chilli a pálivou paprikou.Vařené hovězí přední asi rozsekáme napadrť a guláš jím zahustíme. Nakonec do guláše rozmačkáme hodně česneku.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.