Domácí ořechovice

Pro ostřejší ořechovici, asi se 48 % alkoholu (tak jak to mají chlapi rádi), si obstarejte konzumní líh. Prodává se 80% a k dostání je hlavně v drogériích. Dále větší, asi pětilitrovou uzavíratelnou nádobu, aby alkohol nemohl vyprchávat. A protože ořechy barví, opatřete si ještě chirurgické rukavice (prodávají se v prodejnách pro kutily a v železářství).

Budete potřebovat:
Celkem 35 kusů vlašských ořechů natrhaných v první polovině července (ořechy trhané později už začínají vytvářet skořápku, špatně se krájejí a mění své chuťové vlastnosti),
1,5 litru lihu
0,5 litru převařené vody
25 kusů hřebíčku
čerstvou kůru ze tří pomerančů
5 tyčinek celé skořice
250g cukru
Chcete-li vyrobit jen ořechový likér, použijte místo lihu 40% vodku, stejným způsobem získáte „babské pití” s obsahem alkoholu zhruba 25%.


Celé ořechy máčejte 2 dny ve vodě. Potom je nakrájejte na čtvrtky a spolu s nakrájenou pomerančovou kůrou, hřebíčky a skořicí je vložte do pětilitrové láhve. Zalijte je lihem a převařenou (ale už vychladlou) vodou. Láhev uzavřete, několikrát ji obraťte dnem vzhůru, aby se tekutina dobře promíchala a dejte ji na tři týdny na slunné místo.
Pak macerovanou ořechovici slijte přes filtrační papír do větší láhve (stačí třílitrová). Připravte si cukrový roztok (svaříte 250 g cukru s 4 dcl vody), nechte ho vychladnout a smíchejte s macerovanou ořechovicí. Nápoj uložte asi na tři týdny mimo dosah svého partnera, pak ořechovici znovu přefiltrujte a už ji stočte do jednotlivých lahví (nezapomeňte, že vám zbyly ty tři půllitrové od lihu!).

Spustit audio