Co vám pomůže na zahřátí? Bylinky a čaje, skořice i zázvor

10. únor 2016
Jak správně nakupovat

Některým lidem je zima, i když mají čepici a rukavice, a tak zkrátka potřebují zahřát zevnitř. Svařák, grog, ani slivovice ale nejsou nejvhodnější ani nejzdravější pomocníci se zahříváním organismu.

Spolehlivě a zdravě prohřívá nejen skořice a lékořice, ale také zázvor. Ten si můžete koupit buď čerstvý, nebo ve formě čaje. Spíše dejte přednost zázvoru čerstvému. Bylinkářka Venuše Studničková tvrdí: „Všechno čerstvé je lepší, čaj má jinou sílu, intenzitu a i nádherně voní.“ Příprava čaje z čerstvého zázvoru je sice pracnější, ale čaj je chuťově více výrazný a taky zdravější.

Jak připravit čaj z čerstvého zázvoru?

Kdo chce méně pálivý čaj, čerstvý zázvor oloupe, a pak pokrájí nebo nastrouhá na malé části. Kdo se nebojí výraznější chuti, pečlivě zázvor omyje a nastrouhá ho i s kůrou. Potom už jen zalít vodou a povařit. Po vychladnutí na nižší teplotu přidáme šťávu z čerstvého citrónu a můžeme dosladit medem.

Zebou vás ruce a nohy? Pomůže skořice i vinná réva

Obzvlášť ženám bývá často zima na ruce a na nohy. Tento problém řeší potravinové doplňky s vinnou révou, občas neuškodí uvařit si bylinný čaj na cévy, který krev rozproudí. Horší prokrvení podkoží, a tím i větší tendenci k tomu mrznout mají ženy s celulitidou. Pomáhá ruční lymfodrenážní masáž, speciální čaje proti celulitidě a skořicové gely.

Skořice

Skořice je vůbec zajímavá. Pomáhá nejen v mazání, tedy zvenku, ale pro zahřátí je účinná i její konzumace. Ať už v nápojích – svařené červené víno, čaj – nebo v jídle – s jogurtem, v kaších.


Skořicová zajímavost: V Austrálii se skořicový čaj používá jako pomocník na hubnutí.

Na špatné trávení se svádí leccos, ale zimomřivost ne. Špatné trávení podle bylinkářky Venuše Studničkové neovlivňuje to, jestli je člověk zimomřivý nebo ne. Zima bývá spíš lidem s nízkým tlakem. První pomoc je upravit pitný režim, protože lidé s nízkým tlakem často málo pijí.

autor: Veronika Dašková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.