Mezi zubními pastami jsou rozdíly a není jedno, kdo kterou používá!

19. srpen 2016
Jak správně nakupovat

Na trhu je ohromné množství zubních past. Není ale jedno, kdo kterou používá. Jinou zubní pastu by měly používat děti, jinou dospělí a další se zas hodí pro ty, kteří mají zubní korunky. Jak se v tom vyznat?

Děti

Důležitým pravidlem je, aby děti používaly dětskou zubní pastu. A hned tím druhým, že dětem pasta musí chutnat. Nutit děti, aby si čistily – a ještě poctivě – zuby pastou, která jim „nejede“, je spolehlivý krok k neúspěchu.

I když si děti rády hrají na dospělé, svoji pastu bychom jim půjčovat neměli. Proč? V dětských pastách je totiž nižší obsah fluoridů, přesně podle potřeb dětí. Používání dospěláckých zubních past by mohlo v některých případech vést k poškození stálých zubů, které teprve dítěti vyrostou.

Dospělí

Nedejte na reklamy a křiklavé obaly zubních past. Rozhodujte se podle toho, jestli máte nějaký problém, a na jeho řešení se pak výběrem zubní pasty zaměřte. Například: kdo má hodně kazů, potřebuje takovou pastu, která bude zuby více chránit. To znamená, pastu, která obsahuje více fluoridů. Trpíte zánětem dásní a paradentózou? Sáhněte po pastě, která zánět tlumí - existují totiž pasty, které nežádoucí bakterie pomáhají zničit.

Zubní pasty můžeme koupit v lékárně, v drogeriích, ve specializovaných prodejnách, nebo na internetu. Jestliže se potřebujete poradit s odborníkem, je lepší zajít do lékárny. Jestli už máte svůj osvědčený výrobek, na místě prodeje tolik nezáleží.

Zubní pasta a kartáček na zuby (ilustrační foto)

Lidé, kteří řeší vážnější nebo dlouhodobé problémy se zuby a ústní dutinou, udělají nejlépe, když zajdou pro radu přímo k zubnímu lékaři nebo k dentální hygienistce. Ono totiž nezáleží úplně nejvíc na tom, jakou pastu (případně kartáček) zvolíte, ale jak s nimi budete zacházet. A v tom hodně lidí dělá tu největší chybu.

Zubní pasty pro můstky a korunky

Protetické práce vyžadují jinou péči, než naše vlastní zuby. V každém případě zapomeňte na jakékoli pasty, které v sobě obsahují nějaké brusné částečky. Nejdůležitější je správně vyčistit místa kolem můstků a korunek. Důraz tedy musíte klást na mechanickou očistu, ne na tu chemickou.

Bělicí zubní pasty

Nečekejte od nich, že vám při častém používání vybělí úsměv a lá hollywoodská hvězda. Jestli to budete přehánět, spíš vám drsné částečky poškodí sklovinu. Jednoduše řečeno: potřebujete vybělit zuby? Nechte si to udělat v zubní ordinaci. Bělicí zubní pasty vám pak pomohou dobrý výsledek udržet déle.

Dentální hygienistka Petra Křížová říká: „U kuřáků třeba bělicí pasty doporučuji, protože obsahují částice, které nám pomáhají trošku obrousit ty nečistoty, které na zubu zůstaly. I tak by ale tyto pasty kuřáci neměli používat dlouhodobě, kvůli riziku poškození skloviny.“

autor: Veronika Dašková
Spustit audio