Znáte český ženšen? Křen povzbuzuje trávení, pomáhá ale i od rýmy a bolesti

1. říjen 2021

Možná máte křen za obyčejnou pochutinu, která se hodí tak nanejvýš k uzenému kolenu. Křen má ale i blahodárné účinky na lidské zdraví – říká se mu dokonce „český ženšen“.

Křen celkově posiluje organismus a je vhodný při rekonvalescenci. Neporušený kořen křenu nemá v podstatě žádné aroma. Jak ho ale začnete krájet nebo strouhat, uvolní se enzymy a můžete začít s léčbou.

Křen obsahuje bílkoviny, vlákninu i kyselinu listovou. Výborně vám doplní minerální látky, hlavně železo, draslík, vápník, hořčík, zinek nebo měď.

Kořen rostliny má antiseptické a antibiotické účinky, proto ho užívejte při zánětech dýchacích i močových cest. Podporuje imunitu, pročistí vám krev a zlepší trávení a chrání organismus před volnými radikály.

Křen na dřevěném prkénku

Pro svůj vysoký obsah vitaminů se chroupání křenu doporučuje proti paradentóze. A teď už ten slíbený elixír mládí: jak na to? Jde vlastně o křenovou tinkturu.

Smíchejte dohromady 2 lžíce nastrouhaného křenu a 3 dl 60% lihu, nechte 14 dní na teplém místě louhovat a nezapomeňte dvakrát denně protřepat. Pak přeceďte, nalijte do tmavé sklenice a po dobu 6 týdnů užívejte 3× denně 10 kapek nakapaných do 2 dl vlažné vody. Na konci této kůry se podívejte do zrcadla.

Spustit audio

Související