Řepa, cibule, niva – carpaccio z červené řepy
Předvařená řepa značně spoří čas.
Ingredience
- 2 červené řepy
- 1 větší cibule
- 1 lžíce oleje
- 1 lžíce másla
- 1 lžička cukru
- 1-2 lžičky balzamika (vinný zahuštěný ocet)
- 50 g nivy
Postup:
- Předvařenou řepu nastrouháme na jemné plátky. Pokud nemáme koupenou řepu už předvařenou, je lepší ji doma upéci. Omyjeme ji, zabalíme do alobalu a dáme do trouby péci – ideálně při pečení něčeho jiného, aby se neplýtvalo energií, peče se dost dlouho.
- Cibuli oloupeme, nakrájíme na půlkolečka a na másle s olejem ji necháme zesklovatět, pak mírně osladíme a zakápneme balzamikem, krátce podusíme.
- Na talířek dáme plátky řepy, přidáme trochu ochucené cibule a navrch postrouháme sýrem. Podáváme s kouskem pečiva podle chuti.
Související
-
Červená řepa je zdravá celá. Pochutnat si můžete i na jejích vitamíny nabitých listech
Listy červené řepy rozhodně nevyhazujte, byla by to věčná škoda. Jsou totiž zdravé a velmi chutné.
-
Kuře s mrkví, červenou řepou a cizrnou
Komu by se těch zdravých surovin zdálo příliš najednou, zvolí jinou přílohu.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Lidský faktor jsem znal jako knížku, ale teprve s rozhlasovým zpracováním jsem ho dokonale pochopil...
Robert Tamchyna, redaktor a moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Lidský faktor
Točili jsme zajímavý příběh. Osoby, které jsme hráli, se ocitaly ve vypjatých životních situacích, vzrušující práce pro herce a režiséra. Během dalšího měsíce jsme Jiří a já odehrané repliky svých rolí žili. Fantasmagorické situace posledního dílu příběhu se staly naší konkrétní každodenností. V srpnu Jiří Adamíra zemřel. Lidský faktor byla naše poslední společná práce.“ Hana Maciuchová