Makový závin s řepou

Blíží se čas sklizně cukrovky...

Suroviny:

2 hrnky polohrubé mouky

půl hrnku hladké mouky

1 vejce a 1 žloutek

čtvrt litru mléka

4 lžíce cukru

půl hrnku oleje

30 g droždí

špetka soli

1 menší řepa cukrovka

asi 150 g mletého máku

mletá skořice

Postup:

  1. Z trochy vlahého mléka, lžičky cukru a droždí připravíme kvásek.
  2. Smícháme polohrubou a hladkou mouku, cukr, vlijeme mléko, olej, kvásek, přidáme žloutek, špetku soli a vypracujeme vláčné těsto.
  3. Na teplém místě necháme pod utěrkou kynout a mezitím očistíme řepu, nakrájíme ji na plátky a uvaříme ve vodě.
  4. Zchladlou řepu najemno nastrouháme a smícháme s mletým mákem a skořicí.
  5. Vykynuté těsto rozdělíme na poloviny, vyválíme je na obdélník, potřeme makovo-řepnou náplní, zavineme, švem dolů položíme na pečicí papír na plechu a povrch potřeme rozkvedlaným vajíčkem, propícháme špejlí a dáme do trouby vyhřáté na 190 stupňů péci. V průběhu pečení můžeme teplotu trochu snížit.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.